• 24/09/2013

Eerste offshore jobbeurs vult (bijna) alle 40 technische vacatures in

'Draai mee op zee', de allereerste jobbeurs voor de offshore wind business, was een succes. Dat meldt de Haven van Oostende. "Bijna alle vacatures werden ingevuld", aldus Laure Martroye.

Trefwoorden: #banen, #cmi, #deme, #haven van oostende, #job, #maintenance, #onderhoud, #parkwind, #port of oostende, #vestas, #windmolen, #windturbine

Lees verder

HR

( Foto: Port of Oostende )

ENGINEERINGNET.BE – Rond de huidige en toekomstige windmolenparken voor de Belgische kust is een heuse bedrijvenbiotoop – een 'offshore hub' - aan het ontstaan.

Zo lieten de Deense windturbine Vestas en Parkwind onlangs nog weten Oostende te zullen uitbouwen tot hun uitvalsbasis voor alle onderhoudsactiviteiten op de Noordzee.

Bovendien staan, naast de 181 turbines die momenteel draaien en die goed zijn voor een 300-tal jobs – de volgende jaren nog verschillende nieuwe windmolenparken op stapel. Dat zal nieuwe banen opleveren, eerst voor de installatiewerken, later voor windturbineonderhoud. Vestas alleen al voorziet bijvoorbeeld vanaf 2014 voor zijn atelier aan het Zeewezendok zowat 50 nieuwe banen.

De haven van Oostende ziet in de nieuwe economische activiteit alvast een groeikans, en richtte afgelopen zondag voor de eerste maal een jobbeurs in, speciaal om de nieuwe offshore industrie te ondersteunen in zijn rekrutering.

Laure Martroye, marketingverantwoordelijke van de haven: "Er waren een veertigtal vacatures voor regio Oostende. Bijna alle profielen werden ingevuld."

In geval van windturbines gaat het hoofdzakelijk om technische beroepen. Vooral technische specialisten vinden voor windturbineonderhoud blijkt moeilijk. POM West-Vlaanderen en Syntra West brachten daarom een opleidingsoverzicht waarin duidelijk werd welke opleidingen leiden tot een job in de sector.

Martroye: "De grote offshore wind spelers die reeds aanwezig zijn in Oostende, waaronder Parkwind, Vestas, DEME en CMI, waren vertegenwoordigd en zeer tevreden over de opkomst. Er meldden zich veel mensen aan met een ingenieursdiploma of met een andere technische achtergrond. Net deze profielen zijn gegeerd."


(Bert Belmans)