• 26/09/2013

Audi Brussels tevreden over pilootproject ‘geassocieerd onderwijs’

Pilootprojecten ‘geassocieerd onderwijs’ bij Audi Brussels en verschillende scholen in Wallonië doen het uitstekend. Er komen er zelfs vier bij: in Namen, Luik en Wallonie Picarde.

Trefwoorden: #audi, #Don Bosco, #geassocieerd onderwijs, #IETS charleroi, #KTA Protechnica, #Méca, #onderwijs, #techniek

Lees verder

Opleiding

( Foto: Phoenix Contact, productielijn in Brussel )

ENGINEERINGNET.BE – Eén jaar na de aanvang maakt Audi Brussels de balans op van zijn geassocieerd onderwijsproject in samenwerking met twee middelbare scholen: het Franstalige Don Bosco Woluwe en het Nederlandstalige KTA Protechnica Halle. Het programma ging van start in de nazomer van 2012 voor het beroep van electromechanicus.

Het concept - werkplekleren in het middelbaar - bestaat zowel uit praktijkervaring als uit onderwijs in het klaslokaal voor robot- en lasertechniek van Audi, en theoretische lessen in de scholen.

'Het concept van geassocieerd onderwijs binnen de productie-eenheid van een groot industrieel bedrijf in combinatie met het bijwonen van lessen aan een technische school is nog nieuw in België', stelt Audi in een mededeling.

'Maar in een rondvraag beoordeelden zowel de 12 (allemaal geslaagde) jongeren als de 24 leerkrachten het als zeer gunstig'.

De autobouwer wil de opleidingsformule niet alleen verder zetten, maar breidt ze zelfs uit met 15 nieuwe leerlingen. Michael Schmid, Algemeen Directeur Personeelszaken over het waarom: “Knowhow en vakkennis zijn de sleutels voor onze concurrentiekracht op langere termijn. We willen in de toekomst geassocieerd onderwijs zelfs nog verder uitbouwen."

Ook in Wallonië zijn er enkele projecten met ‘geassocieerd onderwijs’. In het koninklijk atheneum van Soumagne (Luik) bijvoorbeeld loopt het Méca-programma over verspanende technieken. Aan dat programma hebben zelfs 17 ondernemingen uit de technologische industrie meegewerkt.

De 12 leerlingen van het zesde specialisatiejaar ‘verspaningstechnicus’ zijn naar verluidt allemaal geslaagd. Verschillenden onder hen zijn al aan het werk in een onderneming, anderen volgen een aanvullende opleiding bij Technifutur in een project micromechanica of zijn aan een technisch baccalaureaat begonnen.

In het Institut d'Enseignement technique secondaire (IETS) in Charleroi kunnen leerlingen in het programma ‘Hainaut Maintenance’ stappen. Dat is bestemd voor de richting 'mecanicien-automatiseerder’.

Om aan de vraag van de ondernemingen tegemoet te komen zullen ook nieuwe projecten worden opgezet: een in de provincie Namen, twee in Wallonie Picarde (streek van Ath, Doornik en Moeskroen) en een in de provincie Luik.


(Bert Belmans) (bron: Agoria)