• 26/09/2013

Aanbetaling van 11,5 miljoen van Merck voor Ablynx

Dit is Belgisch. Ablynx richt nieuwe onderzoeksafdeling op in kader van samenwerking met farmagigant Merck. Het ontvangt daarvoor 25 miljoen euro, waarvan 11,5 miljoen als aanbetaling.

Trefwoorden: #ablynx, #antibodies, #edwin moses, #medisch, #merck, #Merck Serono, #moses, #neurologie

Lees verder

research

( Foto: Ablynx, Dr Edwin Moses )

ENGINEERINGNET.BE – Merck Serono voorziet het Vlaamse biotechbedrijf Ablynx van extra financiële middelen om zich toe te spitsen op het onderzoek naar nanobodies dat voor hen van belang is. Dat zou op termijn 'kunnen leiden tot ten minste vier samenwerkingen voor gezamenlijke R&D'.

Ablynx van zijn kant laat weten er een aparte onderzoeksafdeling voor op te richten. De twee bedrijven gaan bekijken in welke richting ze de research sturen en tegen welke ziektes ze 'nanobodies' kunnen ontwikkelen. Dat kan zijn in de drie gebieden waarin Merck interesse heeft: immuno-oncologie, immunologie en neurologie.

Dr Edwin Moses van Ablynx: "Dit is een zeer boeiende uitbreiding van onze samenwerking met Merck Serono, die verder bouwt op de successen van onze bestaande samenwerkingen. In dit geval gaat het specifiek om onderzoek in een vroeg stadium."

Onderzoekssamenwerkingen van dit type vertegenwoordigen meer - in dit geval gedeeld - risico, maar het voordeel is dat de financierder de research tijdig mee kan bijsturen en in een vroeg stadium mee kan bepalen welke programma's wel en niet in aanmerking komen voor verdere ontwikkeling.

"Het is een uiterst interessant model dat voor beide partijen aanzienlijke waarde zou kunnen creëren en dat naar onze mening ook toepassing kan vinden in andere partnerships", aldus Dr Moses.

De onderzoekssamenwerking zal een looptijd hebben van vier jaar met de mogelijkheid om deze met tweeëneenhalf jaar te verlengen.

Merck Serono financiert de eerste vier jaar onderzoek voor in totaal meer dan 25 miljoen euro, inclusief een aanbetaling van 11,5 miljoen euro bij ondertekening. De twee firma's hopen dat er minstens zes programma's met 'proof-of-principle' in relevante diermodellen zullen worden afgeleverd.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Hert Gentse Ablynx is een biofarmaceutische onderneming die zich toelegt op het onderzoek naar en de ontwikkeling van 'Nanobodies', een nieuwe klasse van therapeutische proteïnen voor diverse ernstige ziekten, met inbegrip van ontstekingen, hematologie, oncologie en ademhalingsziekten. Het bedrijf heeft momenteel bij benadering 25 projecten in de productportefeuille en zes Nanobodies zijn in klinische ontwikkeling. Ablynx heeft lopende onderzoeks- en andere akkoorden met grote farmaceutische bedrijven, waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Merck, Merck Serono en Novartis.