• 01/10/2013

Mogelijke bouw datacentrum Microsoft in Nederland

Het gaat om de koop van 40 hectare grond in het Noord-Hollandse Middenmeer, bij bedrijventerrein Agriport A7. Totale investering zou 2 miljard euro bedragen.

Trefwoorden: #Agriport A7, #datacentrum, #Microsoft, #Noord-Holland, #softwarebedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: Microsoft, datacenter in Dublin )

ENGINEERINGNET.NL -- Het NoordHollands Dagblad heeft documenten in bezit waaruit blijkt dat een groot softwarebedrijf, naar verluidt Microsoft, Agriport A7 heeft uitgekozen als vestigingsplaats voor een ultramodern datacentrum.

Reden voor de keuze is dat het datacentrum kan draaien op restenergie uit de glastuinbouw. De kwekers kunnen op hun beurt de kassen laten profiteren van de warmte die alle computers in het datacentrum afgeven.

Er is een directe aansluiting op het hoogspanningsnet van Tennet als back up aanwezig. De kassenkwekers, verenigd in Energie Combinatie Wieringermeer, gebruiken een warmte-kracht-koppeling-installatie voor de verwarming van de kas en de opwekking van stroom. Agriport A7 ligt langs de snelweg tussen Hoorn en Den Oever.

Betrokken partijen – Agriport A7, rijk, provincie, gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord – willen nog niets over dit project kwijt. De vergunningen zijn nog niet rond en het desbetreffende softwarebedrijf wil geen publiciteit.

Diverse regio’s in binnen- en buitenland zijn in de race geweest om de softwarereus binnen te halen. Bouw en onderhoud van het datacentrum levert vooral indirecte werkgelegenheid op. Het is onbekend waar het bedrijf dit datacentrum voor wil gebruiken.

Het enig andere Nederlandse datacentrum van Microsoft, gelegen in Amsterdam, wordt gebruikt voor Azure clouddiensten en waarschijnlijk ook voor het ondersteunen van Bing, Xbox Live en Office 365.

In de Verenigde Staten kost een gemiddeld datacentrum zo’n 1 miljard dollar. Met de geplande investering van 2 miljard euro is een veel groter datacentrum te bouwen.

Ook kan de grote investering te maken hebben met het feit dat dit een 'groen' datacentrum gaat worden door al het hergebruik van energie. Het is in ieder geval veel meer geld dan de geplande investering van 250 miljoen euro voor een nieuw datacenter van Microsoft in Finland.


(Lydia Heida)