• 03/10/2013

Voor vriesvervoerders: op parkings stroom afnemen via app

NomadPower wil in heel Europa stroomvoorzieningen installeren waarmee koel- en vriesvervoer op parkings via app elektriciteit afneemt. De uitrol in Nederland en België is al begonnen.

Trefwoorden: #app, #energie, #koel, #logistiek, #Nomadpower, #techniek, #transport, #vreis

Lees verder

Techniek

( Foto: NomadPower )

ENGINEERINGNET -- NomadPower, een onderneming die zich richt op het aanleggen en exploiteren van stroomvoorzieningen voor het koel- en vriesvervoer, heeft deze week een nieuwe installatie in gebruik genomen bij Routiers Distripark Eemhaven, langs de A15 in Rotterdam-Albrandswaard.

De installatie bestaat uit 8 stroomaansluitpunten waarop koel- en vriesvervoerders 'instekkeren' om gedurende de rust- en wachttijden de lading te koelen. Daardoor moet de dieselgenerator niet aangesproken worden, wat ongeveer 30% goedkoper is.

Bovendien stoot een draaiende dieselgenerator ongeveer evenveel fijnstof uit als 10 rijdende vrachtwagens en komen flinke hoeveelheden van het broeikasgas Nox plus giftige PAK’s vrij.

Chauffeurs kunnen (na registratie) via een mobiele telefoon of een speciale app de stroompunten activeren en weer stopzetten. Het bedrijf zorgt vervolgens voor registratie, facturatie en incasso van het verbruik.

Routiers Distripark Eemhaven is inmiddels de derde parkeerplaats die is uitgerust met zo'n installatie. De andere locaties zijn Truckstop 26bis in Zolder en Partner Logistics in Bergen op Zoom.

Voor het einde van dit jaar zullen nog verschillende installaties operationeel worden: in Nederland op de parkeerplaatsen van Wegrestaurant De Gouden Leeuw in Zevenbergschen Hoek en Wegrestaurant De Raket in Rogat, en in België bij Partner Logistics in Ieper en IDS Truckstop Joost in Meer nabij de grens.

Doelstelling is om in een paar jaar tijd uiteindelijk te komen tot een dekking van circa 500 truckparkeerplaatsen over heel Europa.


(Bert Belmans)