• 03/10/2013

Hype doorprikt: 76% bedrijven ontevreden over rekruteren via sociale media

Rekruteerders verdubbelen aanwezigheid op sociale media, maar 76% is ronduit ontevreden. Slechts 2% van de vacatures raakt zo ingevuld. Met 35% doen jobsites het bijna 18-maal beter.

Trefwoorden: #job, #jobzoeker, #linkedin, #rekruteren, #sociale media, #vacature, #xing

Lees verder

HR

( Foto: KdG )

ENGINEERINGNET - Sociale media vormen een schijnbaar dankbaar kanaal voor rekruteerders. Maar schijn bedriegt: 76% van de bedrijven in Europa die sociale media inschakelen voor hun werving, is ronduit teleurgesteld over het aantal kandidaten dat zich aanmeldt. Dat blijkt uit een onderzoek van Stepstone.

Nochtans is het aantal bedrijven dat sociaalmedia ingeschakeld voor werving, de afgelopen drie jaar verdubbeld. Stepstone stelt zich terecht de vraag: 'Is rekruteren via sociale media een feit of een hype?

Ter vergelijking: via sociale media worden slechts 2% van de jobs ingevuld, terwijl interne bronnen voor 24% van de ingevulde functies zorgen en jobsites zelfs voor 35%. De respons via sociaalmedia is zonder meer laag: slechts 25% van de rekruteerders krijgt een antwoord op zijn contactverzoeken.

Hoe schakelen bedrijven sociale media in? Dat blijkt te gaan van het publiceren van job, over het actief zoeken van kandidaten, tot employer branding. LinkedIn is het meest gebruikte sociale medium in veel landen, uitgezonderd in Duitsland en Oostenrijk waar Xing het grootste is.

Michel Tubbax van StepStone: “Veel van onze klanten gebruiken sociale media als een complementair medium, naast jobsites en hun eigen carrièrepagina’s. Via dat kanaal kunnen ze wél meer informatie inwinnen over kandidaten, om sollicitatiegesprekken voor te bereiden bijvoorbeeld."

"Sociale netwerken zijn ook vooral een netwerktool. Niet iedereen is op zoek naar een job. Bedrijven die kandidaten zoeken, zullen daarom meer succes hebben via jobsites, dat bewijst deze enquête.”


(Bert Belmans)