• 03/10/2013

Renovatie VN-gebouw in Genève uitvoerbaar dankzij laserlassen

MHB koos voor uitbesteden van laserlassen om bijna 80 jaar oude raamkozijnen van VN-gebouw in Genève exact te reproduceren.

Trefwoorden: #geneve, #laser, #Laserlassen, #laserweld, #lassen, #mhb, #nv, #techniek, #verenigde naties

Lees verder

Techniek

( Foto: LaserWeld )

ENGINEERINGNET.NL -- Of hoe een verbindingstechniek als 'laserlassen' een rol speelt bij de gevelrenovatie van het monumentale Palais des Nations, het kantoor van de Verenigde Naties in Genève.

Om de oorspronkelijke uitstraling van de raampartijen te behouden moest MHB, een Nederlands producent van gevels, kozijnen en deuren, de bijna 80 jaar oude raamkozijnen exact reproduceren.

Dat bleek niet zo eenvoudig: bij regulier lassen is de warmte-inbreng vrij groot, waardoor er neiging is tot kromtrekken. En dat mocht niet: de ramen moesten immers weer loepzuiver in de kozijnen passen.

MHB's Directeur Operations Pieter de Klerk: "Daarnaast zijn deze profielen eigenlijk ook niet op een reguliere wijze te lassen, omdat ze daarvoor te klein zijn en een doorgaande las moeten hebben."

"De samengestelde profielen zouden zonder het laserlassen veel complexer zijn geweest en dus arbeidsintensiever. Nu kunnen wij de profielen eenvoudiger maken en uitbesteden, wat met deze mega-opdracht ook een belangrijk aspect is.”

MHB besteedde de opdracht uit aan LaserWeld in Dodewaard. Commercieel Directeur Dick Scholtus: “Er is bijna geen proces te bedenken waar zoveel meters aan laswerk inzitten en alles toch recht blijft. Het laserlasproces verloopt brandschoon en naslijpen is niet of nauwelijks nodig” En dat uiteraard kostprijsgunstig...


(Bert Belmans)