• 03/10/2013

UGent bouwt ICT-cluster op Technologiepark Zwijnaarde

Op het Technologiepark Ardoyen van de UGent in Zwijnaarde verrijst tegen 2015 de ICT-cluster, een nieuw expertisecentrum van de UGent, de stad Gent en iMinds.

Trefwoorden: #Flanders Investment and Trade, #ICT cluster, #iMinds, #TP Vision, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE -- Gent is van plan zijn positie te verstevigen op het vlak van ICT met de start van de bouw van zo'n 26.000 m² onderzoeks-, ontwikkelings- en kantoorruimte.

UGent investeert in nieuwe ICT-onderzoekslabo’s, kantoren en een datacentrum, die 500 ICT-onderzoekers van UGent en iMinds zullen huisvesten.

Dit expertisecentrum rond ICT is de derde cluster na de Life Science Cluster en de Materials Cluster die allen gevestigd zijn op het Wetenschapspark Ardoyen in Zwijnaarde.

De drie initiatiefnemers investeren samen met hun industriële partners in twee nieuwe gebouwen met o.a. IT-researchfaciliteiten, testapparatuur, kantoorruimte, gekoeld datacentrum, demohall, cafetaria, …

Opgesplitst willen ze hierin onderwijsgroepen (stad Gent), onderzoeksinstituten (UGent) en industriële R&D-centra (iMinds) samenbrengen.

Eén van de industriële kernpartners die daar ook een plaats zal vinden is TP vision, exclusieve licentiehouder van Philips TV. Zij zullen in deze cluster hun Research & Development department onder brengen.

Het basisidee achter deze clusters is dat de verschillende kennisvelden elkaar inspireren en evenuteel leiden tot samenwerkingsverbanden.

Bij de eerste steenlegging stelde Vlaams minister-president Kris Peeters: “Deze open innovatie is dé manier om Fabrieken van de Toekomst uit te bouwen in Vlaanderen. Het wetenschapspark van Gent is ook uniek omdat niet alleen de Universiteit maar ook Vlaamse strategische onderzoekscentra zoals IMEC, iMinds én VIB er, samen met SIM, activiteiten uitvoeren. Dit creëert samenwerking tussen sectoren, en tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen en is een mooie toepassing van het 'Nieuw Industrieel Beleid’.”

Een volgende stap hierbij is dat de Vlaamse overheid het project internationaal zal ondersteunen via Flanders Investment and Trade.

Momenteel werken 2 500 mensen in het Wetenschapspark te Zwijnaarde, in de toekomst zal dit dus sterk toenemen. De nieuwe onderzoeksstructuur betekent een totale investering van meer dan 50 miljoen euro.


(Dominique De Vos)