• 07/10/2013

Gaat CIO-functie kopje onder in technologische branding?

Zowel in binnen- als buitenland werden voorbije maanden eerste CDO's of Chief Digital Officers aangesteld. Dat is slechts topje van ijsberg: het markeert verschuivingen in de IT-afdelingen.

Trefwoorden: #bring your own device, #byod, #cdo, #chief digital officer, #cio, #gardnet, #ict, #shadow it

Lees verder

Techniek

( Foto: Engenico )

ENGINEERINGNET - De CDO of Chief Digital Officer is een nieuwe functie aan de top van een organisatie. De CDO is namelijk geen typische IT'er, maar iemand die digitale strategieën en dito zakenmodellen implementeert.

Want tegen 2020 zal zowat 90 procent van alle technologiebestedingen buiten de IT-afdeling verlopen, voorspelt Gardner. Iedereen wordt dus een beetje IT'er.

Met andere woorden: de functie van de klassieke IT-manager of CIO loopt gevaar kopje onder te gaan in de branding. Zowel op de werkvloer, bij de business als in de board wordt zijn IT-koninkrijk aangevallen. Drie rondjes schaduwboksen.

‘Bring Your Own Device’
BYOD staat voor ‘Bring Your Own Device’, en wijst op het fenomeen dat werknemers hun privétoestellen mogen gebruiken. Opmerkelijk is dat de cijfers hierover in lijn liggen met die van vorig jaar. Bijna de helft van de bedrijven laat dit toe. Bijna drie op tien verbiedt het, al vindt niet iedereen dat een goed idee.

“Het weren van privé- en mobiele toestellen is waarschijnlijk een schadelijke en zinloze oefening", aldus Richard Absalom, analist bij Ovum. “Bedrijven zouden de trend beter omarmen om de productiviteit en het engagement van hun personeel te verhogen.”

Vaak blijkt dat mobiele- en privé toestellen alsmaar prominenter opduiken. “Persoonlijke technologie is belangrijker dan ooit”, erkent Carel De Vink, verantwoordelijke infrastructuur en connectiviteit bij multinational FrieslandCampina.

“Een iPhone die in een hotelkamer niet naar behoren werkt, is voor onze medewerkers vaak een groter probleem dan vooraanstaande bedrijfssoftware die niet functioneert.”

Shadow IT
De tweede strijd van de IT-afdeling lijkt in alle opzichten een schaduwgevecht. Want terwijl bij BYOD de toestellen centraal staan, speelt ook inzake software en diensten de IT-afdeling steeds vaker de tweede viool.

“Wij worden bij onderhandelingen vaak in laatste instantie betrokken”, geeft De Vink toe. “Vaak om het contract te finaliseren of om te kijken of het technisch realiseerbaar is.”

Shadow IT of Stealth IT is de naam voor het omzeilen van een IT-afdeling, bijvoorbeeld via cloud computing.

“Het gaat om toepassingen en systemen die buiten de IT-afdeling worden aangekocht en onderhouden. Voor een IT-afdeling is het ontzettend moeilijk om er vat op te krijgen”, weet John Mahoney, een analist bij Gartner. “Traditionele controlemechanismen zijn hiervoor vaak ontoereikend.”

Chief Digital Officer
De derde strijd bevindt zich op een formeler en hoger niveau. Zo haalde Gartner al aan dat tegen 2020 zowat 90 procent van alle technologiebestedingen buiten de IT-afdeling verlopen.

Ieder budget wordt dus een IT-budget. Hierbij zal de IT-verantwoordelijke of CIO zijn koninkrijk moeten delen met de CFO of CMO, verantwoordelijk voor respectievelijk financiën en marketing. Ieder budget is niet alleen een IT-budget, iedereen wordt ook een beetje IT-manager.

Tegelijk creëert het geheel van deze evoluties ook nieuwe functies aan de top van een organisatie, zoals de CDO of Chief Digital Officer, verantwoordelijk voor de digitale strategie en - zakenmodellen. Zowel in binnen- als buitenland werden de voorbije maanden de eerste CDO’s aangesteld.


(bron: ZDNet, redactie)