• 10/10/2013

Nuon Solar Team wint World Solar Challenge 2013

Het Nederlandse Nuon Solar Team van de TU Delft heeft voor de vijfde keer de World Solar Challenge gewonnen. Ze deden dit in de Challenger Class.

Trefwoorden: #australië, #GroupT, #KULeuven, #Nuon Solar Team, #Punch Powertrain Solar Team, #Solar Team Twente, #TU Delft, #World Solar Challenge

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nuon Solar Team )

ENGINEERINGNET -- In de spannende finale werd Tokai University uit Japan verslagen. Zij moeten nu de wereldtitel inleveren die ze in 2009 van het Nuon Solar Team afpakten.

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar gehouden. Het studententeam van de Nederlandse Technische Universiteit Delft deed nu voor de zevende keer mee.

‘De Japanners hebben zichzelf stukgereden gisteren op onze snelheid’ vertelt coureur Leslie Nooteboom. Hij vervolgt: ‘Zij wilden ons gisteren kost wat kost bijhouden en hebben toen hun batterijen helemaal leeg gereden. Omdat vandaag de zon niet scheen kregen ze niets meer binnen en stonden ze langs de weg stil om bij te laden. We begonnen vanochtend met een flinke voorsprong en die hebben we niet meer uit handen gegeven’.

Het geheime wapen van Nuna7 van het Nuon Solar Team waren de concentrators: bakken met lenzen en daaronder kleine maar super efficiënte zonnecellen. Die werden gebruikt om extra te laden als de auto stilstond.

Dit heeft het team voldoende extra energie opgeleverd om de aartsrivaal Tokai voor te blijven.

Het Nederlandse Solar Team Twente, het Amerikaanse Stanford Solar Car Project en het Belgische Punch Powertrain Solar Team finishten respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plaats.


(Guy Leysen)