• 10/10/2013

Tetra Pak: 'ons TPMS levert klant 50% minder onderhoudskosten op' (+video)

Maintenance Manager Kaiser van machinebouwer Tetra Pak legt uit hoe eigen maintenance IT-systeem onderhoudskosten van machines in voeding met tot helft verlaagt. Bekijk de video!

Trefwoorden: #constructeur, #machinebouw, #maintenance, #onderhoud, #techniek, #tetra pack, #Tetra Pak Maintenance System, #tpms, #verpakking, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Tetra Pak )

ENGINEERINGNET - Machineonderhoud in de levensmiddelenindustrie verloopt vaak op een gestandaardiseerde manier: van alle machines worden data verzameld en op basis van een gemiddelde voor een bepaald type van machine wordt vervolgens het onderhoud gepland, stelt Peter Kaiser in de video. Hij is bij machinebouwer Tetra Pak verantwoordelijk voor de ontwikkeling van IT-systemen voor Maintenance Management.

"Ook wij werkten vroeger op de klassieke manier", vertelt hij, "met een op tijd gebaseerde focus." Dat betekende volgens hem dat, hoewel er relevant onderhoud wordt verricht, dit mogelijk te laat of te vroeg gebeurde, en er geen rekening werd gehouden met de unieke werkomgeving van een machine. Hierdoor gebeurt het vaak dat machines vastlopen of dat de onderhoudskosten hoger zijn dan nodig, met niet al tevreden klanten tot gevolg.

De machinebouwer besloot daarom het concept van Reliability Centered Maintenance te omarmen en implementeerde dat concept in een eigen onderhoudssysteem, het Tetra Pak Maintenance System of TPMS. Dat werkt niet tijdgerelateerd, maar identificeert ‘onderhoudstriggers’ op de machines van klanten en plant een onderhoud zodra een specifieke machine dat nodig heeft.

Kaiser is opgetogen over de RCM-strategie, of althans zijn implementatie ervan: "Het levert ons tot 50% onderhoudskosten en een 10% hogere performantie van de machines bij klanten op."

“Dat is uniek in de verpakkings- en voedingsindustrie. We zijn überhaupt een van de weinige bedrijven met deze technologie. Het wordt momenteel alleen gebruikt in onderhoudsgevoelige sectoren als kernenergie, olie en petrochemie”, licht Kaiser trots toe.

Hoe werkt het? Met het onderhoudssysteem kunnen afnemers van machines op de werkvloer via een beperkte internetverbinding hun machinevereisten, orders en lijst met onderhoudseisen offline invoeren. Vervolgens plaatsen ze de bestelling zodra ze eenmaal terug op kantoor zijn of op een andere plaats met een goede internetverbinding.

“Via ons systeem kunnen wij als constructeur nu wereldwijd zelf volgen welke onderdelen - extra - verbruikt zijn. We zijn nu op het punt gekomen dat we zelfs eventuele fouten per machine kunnen voorspellen."

"In de toekomst gaan we al onze systemen met elkaar te verbinden, zodat machines automatisch (en dus niet handmatig geconnecteerd, redactie) worden meegenomen in het onderhoudssysteem. Machines zullen meer intuïtief en communicatief worden dan ooit tevoren”, aldus Kaiser.

Of hoe digitale productie zich ook in de onderhoudswereld roert...


(Bert Belmans)

Video: