• 14/10/2013

Belgische primeur: haven Oostende demonstreert 'Robutainer' (+video)

Prototype van AGV-achtige, bestuurderloze transporteur voor containers moet logistieke automatisering ook financieel binnen bereik kleinere havens brengen.

Trefwoorden: #computainer, #haven, #iav, #intrade, #logistiek, #oostende, #robutainer, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Intrade )

ENGINEERINGNET.BE – Na een demonstratie door de haven van Rouen begin 2013, heeft ook de Haven van Oostende een demonstratie gegeven van de Robutainer. Dat is een AGV-achtig transportvoertuig voor containers dat zelfstandig en zonder bestuurder zijn weg zoek in een haventerminal.

Maar, in tegenstelling tot althans de klassieke AGV, is hij niet afhankelijk van ingebouwde transponders en gebonden aan de keuze uit enkele vaste routes: gedraagt hij zich 'intelligent' door continu zijn traject te berekenen.

Het prototype vloeit voort uit een 7 miljoen euro kostend EU-project - InTraDE of Intelligent Transportation for Dynamic Environment – waaraan zeven organisaties meewerkten, waaronder de haven van Oostende. Het ging in 2009 van start.

De opdracht bestond erin een IAV - Intelligent Autonomous Vehicle – te bouwen dat zelfstandig, ook en vooral in kleinere havens, containers zou kunnen transporteren. Tot nu is automatische handling van containers voorbehouden aan kapitaalkrachtige ondernemingen en grote havens. Het huidige prototype is gebouwd onder het toezicht van Franse ingenieurs van de Polytech´Lille.

De Robutainer maakt gebruik van satellietnavigatiegegevens (GPS) in combinatie met andere sensoren voor zijn plaatsbepaling. Voor menselijke supervisie wordt hij gecontroleerd via een operator en een virtuele (gesimuleerde) PC-omgeving. Hij kan in een beperkte ruimte in elke richting bewegen dankzij vier batterijgedreven wielen die 360 graden kunnen draaien.

In tegenstelling tot AGVs laten meerdere Robutainers van 20 voet zich aan elkaar koppelen. Voor het transport van bijvoorbeeld 40ft containers kunnen er twee simultaan bewegen en het is zelfs mogelijk er 'vloten' mee te vormen, die ofwel zelfstandig hun weg zoeken - onder supervisie van het virtuele platform - ofwel achter een bemand voertuig rijden.

Opmerkelijk: tussen de Robutainers en het bemande voertuig is er géén fysieke verbinding, de Robutainer volgt het leidvoertuig contactloos op een kleine afstand.

Voor de goede orde: de Robutainer is geen commercieel verkrijgbaar systeem. Het werd binnen het EU-project als democase ontworpen en als prototype gebouwd. Wim Stubbe, Business Development Manager bij de Haven van Oostende: "We hopen nu dat onze inspanningen voldoende interesse en nieuwsgierigheid bij bedrijven opwekken om de vele multifunctionele applicaties van de Robutainer te exploiteren." Lees: om de technologie effectief in de markt te zetten.

Het project ontwikkelde geen nieuwe technologie, maar heeft als grote verdienste dat het een aantal bestaande technieken voor een bepaald toepassingsdomein 'systeem-integreerde': het containertransport in de haven.

Dit soort systeemintegraties zal overigens vanaf (hopelijk) 2014 een boost krijgen, als Europa's eigen satellietnavigatiesysteem Galileo operationeel wordt.

Dat zal veel nauwkeuriger zijn – tot op 1 meter standaard en zelfs 20cm via een betalende dienst - dan de huidige militaire navigatiesystemen GPS (Amerikaans) en het Russische GLONASS.

Een dergelijke navigatieprecisie zal naar verwachting een explosie aan nieuwe systemen teweegbrengen en gigantische mogelijkheden openen om met veel grotere nauwkeurigheid dan vandaag mogelijk is, allerlei taken automatisch of vanop afstand aan te sturen en uit te voeren.

Om er enkele te noemen: akkerbewerking in de landbouw, grondverplaatsing in de mijnbouw of op civiele werven, landmeting (kadaster), wegverkeer (automatische tolheffing!), seingeving spoorwegen (anti-botsingsystemen), luchtvaart, logistieke handling in havens maar evengoed in distributiecentra en magazijnen, weg- en waterbouwkunde, ... Het wordt letterlijk: 'the sky is the limit!'

Galileo wordt overigens het allereerste niet-militaire satellietnavigatiesysteem ter wereld.


(Bert Belmans)

Video (Frans/Engels):