• 14/10/2013

Cruiser-klasse World Solar Challenge 2013 gewonnen door Solar Team Eindhoven

De jury van de World Solar Challenge 2013 heeft na rijp beraad besloten dat de Stella, van het Nederlandse Solar Team Eindhoven, de winnaar is in de Cruiser-klasse.

Trefwoorden: #Australië, #Cruiser-class, #gezinsauto, #Solar Team Eindhoven, #TU/e, #World Solar Challenge 2013

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- De studenten reden met hun auto Stella vanaf het begin van de race al vooraan in de Cruiser-klasse. De voornaamste concurrenten waren het Duitse team uit Bochum en een Australisch team, die ook af en toe aan kop reden, maar met minder passagiers.

Stella reed de meeste van haar wedstrijdkilometers met 3 of meer inzittende personen. Uiteindelijk finishte het Eindhovense team, op vrijdag 11 oktober om 13:03 uur Darwin tijd, na een rit van 3.000 kilometer.

De gemiddelde snelheid tijdens het rijden van de Challenge bedroeg 67 kilometer per uur. Topprestaties als 120 kilometer per uur rijdend met vier personen waren geen uitzondering.

Na de tijdsfinish en de officieuze binnenkomst in het centrum van Adelaide, was er op zaterdag 12 oktober nog één obstakel te overwinnen. Een jury beoordeelde de deelnemende auto's op aspecten als comfort, gebruiksgemak en geïntegreerde innovaties (intuïtieve stuur, kofferbakruimte, fileparkeren, ...). De jury kende heel was pluspunten toe aan het feit dat deze auto een kentekenregistratie had.

De combinatie van tijdsduur, bijladen van het elektrisch net, het aantal inzittenden gedurende de wedstrijd en het uiteindelijke jury-oordeel bepaalde dat Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven nu 'wereldkampioen' is op het gebied van gezinsauto’s op zonne-energie.

Event Director Chris Selwood van World Solar Challenge over de overwinning van Stella: "Ik feliciteer Team Eindhoven met deze innovatie, praktisch design en een vooruitziende blik, op het gebied van zonneauto's in de toekomst. 'Stella' is een prachtige zonnewagen in een gebied van uitzonderlijke auto's en teams."


(Guy Leysen) (bron: TU/e, foto: Bart van Overbeeke)