• 17/10/2013

Nieuwe studenten industrieel ingenieur anno 2013: 2.000 vs 5.000 in 1987

In 1987 schreven zich 5.004 studenten in voor richting 'industrieel ingenieur'. Vandaag zijn dat er 2.000, een stijging met +17% vergeleken met 2012. De burgerlijk ingenieur is uit gratie.

Trefwoorden: #agoria, #generatiestudent, #ICT, #ingenieur, #ingenieurswetenschappen, #master, #master industriële wetenschappen, #onderwijs, #professionele bachelor technologie, #technologiebarometer

Lees verder

Opleiding

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.BE – Dit jaar is het aantal generatiestudenten dat zich inschreef voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen of ingenieurswetenschappen slechts licht gestegen: met 2,2%, tot een definitieve score van 7.248. Dat blijkt uit de cijfers van de Technologiebarometer van federatie Agoria.

Opvallend is niet de minieme stijging, maar de grote verschuiving tussen de richtingen. Er kozen nauwelijks méér studenten voor technisch georiënteerde studies, maar ze kozen wel 'anders'.

Zo blijkt de richting 'burgerlijk ingenieur' uit de gratie. Na een vrij constante evolutie over de laatste jaren, daalt het aantal inschrijvingen nu plots met -10%. “De invoering van de oriënteringsproef of ijkingsproef kan hier een verklaring zijn,” denkt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Voor industrieel ingenieur studeren – de richting industriële wetenschappen – spreekt eensklaps +17% méér generatiestudenten aan, in totaal bijna 2.000. Daar is de sector tevreden over, want de structurele daling is ten minste een halt toegeroepen.

Maar vanuit historisch perspectief blijven 2.000 inschrijvingen zéér ver onder de topjaren. Zo noteerde deze richting in het academiejaar 1987-1988 liefst 5.004 inschrijvingen. En dat was in een tijdperk dat technologie gewoon 'techniek' heette en nog niet als de grote 'driver' van onze maatschappij te boek stond.

Agoria stelt te vermoeden dat de integratie van de master industriële wetenschappen aan de universiteiten bijgedragen heeft aan de stijging met 17%, 'onder meer door een toegenomen instroom uit het ASO'.

Maar ook opmerkelijk, vindt de federatie: 'Het zijn precies de vijfjarige studierichtingen die verliezen. Niet alleen de richting burgerlijk ingenieur, ook de vijfjarige master in informatica en computerwetenschappen doet het minder goed met een daling van 17%".

De Pril: “Deze cijfers tonen aan dat ook de studenten zelf geen studieduurverlenging willen. Want ze kiezen eerder voor de richting met een kortere duur.”

Voor de professionele bachelors wordt zowel voor Informatica (+3.40%) als voor technologie (+15.29%) een stijging opgetekend. De stijging binnen technologie is voornamelijk bij elektromechanica (+11%)


(Bert Belmans)

LEESTIP:

De ontnuchtering: aantal technologiestudenten stijgt nauwelijks - opinie