• 18/10/2013

VION verkoopt divisie ’Ingrediënten’ voor 1,6 miljard euro

Het Amerikaanse bedrijf Darling International neemt deze divisie over.

Trefwoorden: #bakkerijbedrijven, #cosmetica, #Darling International, #eiwitten, #energie, #farmacie, #gelatine, #techniek, #vetten, #VION, #vleesverwerkende industrie, #voedingsproducten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vion )

ENGINEERINGNET.NL -- Branchegenoot Darling International is het grootste en enige beursgenoteerde bedrijf in Noord-Amerika dat reststoffen uit de vleesverwerkende industrie en bakkerijbedrijven verwerkt.

Denk daarbij aan resten rund- en varkensvlees en gevogelte. Dit wordt verwerkt tot vetten, vlees- en beendermeel, pluimveemeel en huiden.

Ook haalt het bedrijf gebruikte frituurolie en reststoffen van bakkerijbedrijven op. Deze zijn na bewerking geschikt als ingrediënten voor voer en brandstoffen.

De divisie Ingrediënten van Vion telt 58 bedrijven, verspreid over vijf continenten, en is wereldwijd actief in het ontwikkelen, verwerken en verkopen van producten die gebaseerd zijn op slachtafval. Gelatine, eiwitten en vetten zijn bestemd voor farmacie, cosmetica, voedingsproducten, energie en techniek. Merknamen zijn Ecoson, Rendac, Sonac, Rousselot en CTH.

Het hoofdkantoor van de divisie staat in Son, gelegen in Brabant, en telt ongeveer 5.700 medewerkers.

Deze divisie van Vion sluit qua activiteiten goed aan bij Darling International. De distributiekanalen van beide bedrijven versterken elkaar, omdat het een combinatie van Noord-Amerika met Europa en de rest van de wereld meebrengt. Het hoofdkantoor van Darling International ligt in Irving, gelegen in Texas. Het bedrijf heeft in totaal 120 vestigingen, waar ruim 3.400 medewerkers actief zijn.

Vorig jaar leidde Vion Holding nog een verlies van 830 miljoen euro. Door verkoop van de divisie Ingrediënten kan de andere tak van Vion Holding nu zelfstandig verder als VION Food. Dit bedrijf heeft nu eigen vermogen van circa €400 miljoen. Dit geeft voldoende ruimte om de komende jaren te investeren in de verdere versterking van de organisatie. In de loop van 2013 zijn al enkele belangrijke stappen gezet, zowel in Nederland als in Duitsland.

VION is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 16.500 leden.


(Lydia Heida)