• 21/10/2013

Intelligente blindenstok komt op de markt

De I-Cane Mobilo won in 2009 een prijs van 50.000 euro en is nu ver genoeg ontwikkeld om de verkoop in te gaan.

Trefwoorden: #blindegeleidestok, #blinden, #i-Cane, #I-Cane Mobilo, #slechtzienden, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: I-Cane Social Technologies )

ENGINEERINGNET.NL -- De TU Delft ontwikkelde negen jaar geleden deze blindenstok, die een prijs won voor projecten die de sociale interactie vergroten.

De stok is verrijkt met moderne navigatie- en sensortechnologie. In het handvat van de stok zit een soort voelpijl die fungeert als richtingwijzer. Dit bewegende schijfje is voelbaar in de handpalm van de gebruiker. De voelpijl geeft de richting aan door linksom of rechtsom te draaien.

Wanneer het schijfje snel omhoog beweegt, waarschuwt het voor een obstakel. Via de verbinding met een smart phone is de I-cane Mobilo in staat om hoge obstakels in de looproute te detecteren. Ook geeft de voelpijl informatie over gaten in de weg.

Een speciaal ontwikkelde navigatie-app (iOS en Android) maakt het mogelijk om samen met anderen een route op te nemen die later zelfstandig is te lopen door de blinde of slechtziende.

Deze nieuwe blindenstok belast niet het gehoor, wat voor blinde en slechtziende mensen van groot belang is ter compensatie van het niet of slecht kunnen zien.

I-Cane Social Technologies is in 2008 opgericht om de blindenstok te ontwikkelen en in de markt te zetten. Het eindproduct kwam tot stand in nauwe samenwerking met direct betrokkenen en belangengroepen zoals het Oogfonds en de Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS). Nederland telt bijvoorbeeld ruim 40.000 blinden en 250.000 slechtzienden.

De I-Cane Mobilo kost 1.750 euro en dat bedrag wordt in sommige gevallen vergoed door het UWV, de LSBS of zorgverzekeraars, zoals Achmea die 75% van de kosten voor haar rekening neemt.'


' (Lydia Heida)