• 23/10/2013

Pril positivisme onder kleinere bedrijven over tewerkstelling

Voor het eerst in twee jaar zijn KMO-bedrijfleiders minder pessimistisch over tewerkstelling. In september 2013 dacht 24% van de Belgische KMO's opnieuw aan aanwerven.

Trefwoorden: #economie, #hob, #kmo, #sd worx, #terwerkstelling, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds september 2010 daalde de bereidheid bij KMO's om nieuw personeel in dienst te nemen gestaag, van 37,6% over 26,7% in september 2011, tot 19,2% in juni 2013. Dat laatste was een dieptepunt dat samenviel met de melding van 'de hoogste werkloosheid in tien jaar'.

Nu blijken de KMO-bedrijfleiders iets minder pessimistisch over tewerkstelling: 24% - of 5% meer dan in vorig kwartaal - denkt opnieuw aan aanwerven. Dat is nog steeds niet schitterend, maar het wijst op een licht groeiend optimisme in KMO-kringen.

Voorzichtigheid is inderdaad geboden, stelt SD Worx in zijn driemaandelijkse tewerkstellingsprognose: 'Driekwart van de kmo’s denkt nog altijd niet aan aanwerven en de aanwervingsbereidheid is geen synoniem van extra aanwervingen'.

'Net als vorig kwartaal denkt slechts 7% van de Belgische KMO’s effectief aan uitbreiding. De overige 17% van de kmo’s die willen aanwerven, is vooral op zoek naar vervanging voor medewerkers die het bedrijf uit eigen beweging verlieten, met pensioen gingen of ontslagen werden'.

In vergelijking met het vorige kwartaal waren de Belgische kmo’s het afgelopen kwartaal dan weer iets pessimistischer over het snel ingevuld geraken van de vacatures. In juni 2013 dacht 54% van de KMO’s dat hun vacatures snel zouden ingevuld geraken, nu is dat nog slechts 43%.

Bovendien: 45% van de aanwervende bedrijven heeft vacatures die moeilijk ingevuld geraken. In de industrie is dat zelfs 55%.


<(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Aan de enquête VAN SD Worx namen 756 bedrijven met minder dan 100 werknemers deel. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 3%. De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.