• 23/10/2013

Lanxess neemt gerenoveerde Oven 2 in Kallo in gebruik

Speciaalchemiebedrijf Lanxess heeft de gerenoveerde Oven 2 van zijn de glasvezelfabriek in Kallo opgestart. Ook de bouw van de nieuwe plastics-fabriek in Lillo zit naar verluidt op schema.

Trefwoorden: #economie, #glasvezel, #kunststof, #lanxess, #plastic

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE – Met het opstarten van de volledig vernieuwde Oven 2 heeft de glasvezelfabriek van Lanxess in Kallo zijn investeringsprogramma van 15 miljoen euro afgerond. Oven 1 werd reeds in de lente van vorig jaar met succes vernieuwd. Voor het chemiebedrijf is glasvezel een essentieel halffabricaat voor de productie van zijn hightech plastics.

De nieuwe glasvezeloven werd stap na stap op een temperatuur van boven 1.000° C gebracht. Nadien werd die gevuld met glasscherven uit de oude oven en minerale grondstoffen, om verder klaargestoomd te worden om vanaf nu de komende jaren ononderbroken glas te produceren.

De zogeheten stilstand begon eind augustus met het doven van het vuur en het verwijderen van het resterende glas. Na bijna zeven jaren ononderbroken functioneren, was de oude oven versleten.

De daaropvolgende weken werd de oude oven volledig afgebroken en de nieuwe opgebouwd. En er werden bijkomende werken uitgevoerd zoals de vernieuwing van de veiligheidsschakelingen, verdere automatisering en de vervanging van de stoomketel.

Tijdens het eerste productiejaar 1976 werd er met één oven bijna 5.000 ton glasvezel geproduceerd. In april van dit jaar vierde de fabriek een totaal productiecijfer van 1 miljoen ton glasvezel.

Ook de bouw van de nieuwe polyamidefabriek bij het caprolactamcomplex van Lanxess in Lillo zit op schema, laat het bedrijf weten. De onderneming investeert er 75 miljoen euro in een nieuwe fabriek die in 2014 volledig operationeel moet zijn. Dat zal de huidige jaarlijkse capaciteit van 60.000 ton op termijn nog eens met 10 procent opdrijven.

Vanuit Antwerpen zal het plastic wereldwijd naar de verschillende speciale menginstallaties van het chemiebedrijf worden verscheept. Lokaal worden de hightech plastics er verder op vraag en maat van de klanten afgewerkt.


(Bert Belmans)