• 24/10/2013

Umicore investeert 100 miljoen in capaciteitsuitbreiding Hoboken-fabriek (+reacties)

Recyclageplant in Hoboken moet 40% meer produceren via verhoging capaciteit van smelter en hoogoven, op basis van door Umicore's ingenieurs ontwikkelde 'Ultra High Temperature'-smeltproces.

Trefwoorden: #economie, #hoboken, #investering, #Precious Metals, #UHT, #Ultra High Temperature, #umicore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE -- De materialengroep Umicore gaat de raffinagecapaciteit voor edele metalen van zijn fabriek in Hoboken met bijna de helft uitbreiden tot 500.000 ton op jaarbasis. Het bedrijf maakte het plan bekend tijdens de voorstelling van de bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal.

Het aanpassings- en verbeteringsproject zal ongeveer 100 miljoen euro kosten, gespreid over een periode van twee jaar.

De investeringen moeten de capaciteit van de smelter en de hoogoven verhogen, en omvatten daarnaast ook een aantal technische ingrepen om het proces te verbeteren, met inbegrip van integratie van de nieuwe eigen smelttechnologie die de Umicore-ingenieurs in de UHT-pilootinstallatie (Ultra High Temperature) ontwikkelden.

Deze UHT-pilootplant voor het testen van de recyclage van hoofdzakelijk herlaadbare batterijen is sinds 2011 operationeel. De UHT-smelttechnologie is naar verluidt veel kostefficiënter en milieuvriendelijker dan de huidige processen.

Het bedrijf verwacht wereldwijd een toename van het aanbod van complexe residuen vanuit de non-ferro metaalindustrie en wil daarop inspelen: 'Naarmate grondstoffen schaarser worden, zal de ontginning van meer complexe ertsen leiden tot concentraten met een hoger gehalte aan onzuiverheden. De verwerking van deze complexe concentraten door onze toeleveraars leidt op zijn beurt tot meer complexe bijproducten', is de argumentatie. De stroom van bijproducten - batterijen, GSMs en andere elektronica - zal dus nog groter worden.

De beslissing om in Hoboken te investeren, volgt op een uitvoerige evaluatie van verschillende opties voor de verdere uitbreiding van de Precious Metals Refining-activiteiten. 'Op basis van markt- en technische studies draagt in dit stadium een uitbreiding van de site in Hoboken de voorkeur', aldus het bedrijf in een mededeling.

Met de autoriteiten is al contact opgenomen voor het verkrijgen van de nodige vergunningen. Het bedrijf hoopt tegen 2016 rond te hebben.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Umicore zette half de jaren negentig de stap om zich te tranformeren van primaire smelterij-raffinaderij naar een reclyclagebedrijf van complexe edele en speciale metalen. Reclyclage van bijproducten - urban mining - was tot dan nog nooit op industriële schaal toegepast. Het vereiste nieuwe technieken die Umicore’s onderzoeks- en ontwikkelingsteam zelf ontwikkelde.

De grote procesverbeteringen werden uitgevoerd in de edelmetaalraffinaderij van 1995 tot 2001. In 2003 kwam er een nieuwe elektrowinninginstallatie, en in 2008 werd een deel van het raffinageproces vervangen door een nieuw ontwikkeld metallurgisch proces dat de snelheid van het proces aanzienlijk verhoogde.

Sinds 1995 heeft Umicore ongeveer 600 miljoen euro in de Hoboken-site geïnvesteerd. De meest recente omvatten nieuwe biologische waterzuiverings- en gasreinigingsinstallaties en de renovatie en modernisering van de bemonsteringsinstallaties.


REACTIES
Vlaams minister-president Kris Peeters: “Na de aankondiging vorige week van de creatie van 500 banen door Nike in Ham, is ook de bekendmaking van deze investering – dag op dag 1 jaar nadat de directie van Ford Genk de intentie tot sluiting aankondigde – een positief geluid dat duurzame jobs kan creëren in Vlaanderen."

“De Umicore-plant in Hoboken is een goed voorbeeld van de Vlaamse innovatie-inspanningen en een duurzaam beleid gericht op de creatie van fabriek van de toekomst, met een beleid gericht op het sluiten van de grondstoffen- en materialenketens. Dat Vlaanderen met zijn materialenprogramma, een transitie waar we met ViA al jaren op inzetten, een wereldleider is in het omzetten van afvalstromen in grondstoffen voor nieuwe producten, is hier zeker niet vreemd aan"