• 25/10/2013

Seed Valley kent personeelsgroei van 5%

Niet alle sectoren leiden onder de economische crisis in Europa: de productie van zaden in Nederland is een bloeiende bedrijfstak.

Trefwoorden: #Enza Zaden, #Germains Seed Technology, #Monsanto, #Noord-Holland, #PanAmerican Seed, #Seed Valley, #Syngenta, #zaadsector

Lees verder

HR

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL -- Momenteel werken er 3500 mensen in de Nederlandse zaadsector. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling, productie en bewerking van zaden, stekken en jonge planten die wereldwijd worden verkocht. In deze sector is behoefte aan meer, hoog opgeleid personeel.

Zo groeit de werkgelegenheid in Seed Valley jaarlijks met gemiddeld 5%. Het in Noord-Holland gevestigde Seed Valley is een samenwerking tussen 21, deels internationaal bekende, bedrijven in de zaadsector.

Onder meer Monsanto, Enza Zaden, Germains Seed Technology, PanAmerican Seed en Syngenta nemen hier aan deel. Op dit moment staan er 40 vacatures open, die variëren van onderzoeker fytopathologie, laborant tot veredelaar van wortelen en project engineer.

Seed Valley werkt inmiddels samen met de Hogeschool Inholland, waar een opleiding groene biotechnologie is opgezet. Ook is er een partnerschap met Wageningen Universiteit, waar een Summer School zaadtechnologie wordt gehouden. Dertig tot veertig studenten krijgen in dit kader een week lang les van professoren en onderzoeksmedewerkers van zaadbedrijven. Hierbij doen zij ook praktijkervaring op in de kassen en op de velden.

Onderzoek in de zaadsector kreeg onlangs een nieuwe impuls met de benoeming van Joost Keurentjes van de Universiteit van Amsterdam tot bijzonder hoogleraar Toegepaste Kwantitatieve Genetica. Keurentjes combineert DNA-analyse met statistiek om de ontwikkeling van nieuwe rassen te versnellen.


(Lydia Heida)