• 28/10/2013

Aanrader: schitterende video van turnaround roostoven Nyrstar Balen

Videoverslag van projectmanager Freddy Haesen over overhaul van roostoven bij Nyrstar in Balen, een immens project waarbij onder meer koepel ter grootte van minivoetbalveld vervangen werd.

Trefwoorden: #engineering, #maintenance, #nyrstar, #onderhoud, #overhaul, #roostoven, #shutdown, #techniek, #zink

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / Freddy Haesen )

ENGINEERINGNET – Half april gingen bij zinksmelter Nyrstar in het Vlaamse Balen de onderhouds- en renovatiewerken van start waarbij één van de roostovens onder handen genomen werd.

Naast de reguliere en voorziene 180 onderhoudswerken tijdens de shutdown, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om één van de roostovens - oven F5 - volledig te renoveren.

Daarbij werd onder meer de koepel van de grote oven vervangen door een nieuw state-of-the art exemplaar. Dit ovendak is, om een idee te geven, vergelijkbaar met de breedte van een minivoetbalveld. De smeltproductie liep in die periode gewoon door, gebruik makend van de oven die al in 2012 een facelift kreeg.

Een immense opdracht, die maar liefst 77 dagen (11 weken) in beslag nam en die bovendien binnen de voorziene projecttijd, met succes en zonder ongevallen tot een einde gebracht werd.

Fred Hornung, General Manager voor Nyrstar in België: “Nu kunnen we gemakkelijk voor de volgende 20 à 30 jaar opereren met deze roostoven, die het hart vormt van onze productie."

Bij de overhaul waren diverse leveranciers betrokken, waaronder 2rent, De Meuter, exCelsius Global Services, Hagenaars, OCS, Franken. Als hoofdcontractor trad het Duitse ingenieursbureau Jünger & Gräter Refractories uit Schwetzingen op, dat gespecialiseerd is in de engineering en het onderhoud van industriële ovens.

Project Manager Freddy Haesen schoot schitterende beelden van de vorderingen van het project. De video ziet u hieronder. Een aanrader !


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Nyrstar is een mijnbouw- en metaalbedrijf voor voornamelijk zink en lood maar ook voor andere basis- en edele metalen. Het bedrijf heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, Amerika, China en Australië en stelt meer dan 7.000 mensen te werk. Nyrstar werd opgericht in België en heeft zijn hoofdkantoor in Zwitserland.


Video: