• 29/10/2013

Start-up Protocow zoekt investeerder om 3D print markt te democratiseren

Protocow in Den Haag wil monopolie van grote aanbieders zoals Materialise en Shapeways doorbreken via online offerte- en orderplatform voor kleine 3D print dienstverleners.

Trefwoorden: #3d print, #ict, #materialise, #protocow, #sculpteo, #shapeways, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: Protocow, vlnr: John, Harold, Raymond en Dimer )

ENGINEERINGNET -- 'Vorig jaar is er voor 800 miljoen dollar (bron: Wohlers 2013) besteed aan 3D-prints, gerealiseerd op professionele printers. Deze professionele markt groeit met 25 % per jaar, en 80% van alle prints wordt geproduceerd door kleinere bedrijven, 'shops', waarvan er zich 500 in Europa bevinden'.

Dat staat te lezen op de website van Protocow, een in Den Haag gevestigde start-up, die op 28 oktober 2013 een e-commerce platform voor 3D print bedrijven in de markt zette.

Hun uitgangspunt: vandaag zijn alleen bedrijven zoals Shapeways, Materialise en Sculpteo in staat om via internet geautomatiseerd orders voor 3D-prints te verwerken.

'Dat monopolie willen we doorbreken: wij gaan automatische orderbehandeling aanbieden voor de 80% van de prints die vandaag via kleinere shops worden gemaakt'.

"In de jonge 3D print markt is het nog steeds te duur om software voor automatische orderafhandeling zelf te laten ontwikkelen", aldus Protocow. Het gevolg: veel van de kleinere shops handelen orders op dit moment via email af. En dat is arbeidsintensief, duur en niet erg efficiënt.

"Ons commissiemodel biedt het voordeel van no-cure-no-pay voor 3D print bedrijven. Wij geloven dat e-commerce voor 3D prints zo simpel moet zijn als Shopify", stelt het jonge bedrijfje.

De vier stichters - Harold van der Hoeven, John Tillema, Dimer Schaefer en Raymond Muilwijk – ontwikkelden samen de plug-in Oogster, die 3D printshops in hun website inbouwen.

Een jaar lang werkte de vier in de avonduren en weekends aan het online platform. Daarna is het getoetst in de markt en inmiddels naar verluidt 'enthousiast ontvangen' door verschillende importeurs van 3D printers in Nederland en België.

Protocow sleepte bovendien als veelbelovende start-up een stand in de wacht op de Websummit 2013 in Dublin. Die gelegenheid zal het naar verluidt aangrijpen om een investeerder te vinden die gaat helpen bij de uitrol in Europa'.


(Bert Belmans) .

HOE WERKT DE PLUGIN?
Als 3D print shop installeer je de plugin van Protocow. Werkt binnen het half uur, claiemen de vier. Via de plugin kan de online bezoeker zijn 3D print bestand op laden en krijgt hij direct de printprijs te zien. Als hij hiermee akkoord gaat kan hij het printorder afrekenen. De prijsberekening gebeurt op basis van de waardes die het 3D print bedrijf zelf heeft ingegeven. De shop ontvangt vervolgens het order inclusief betaling, print het stuk en stuurt het op naar de opdrachtgever.