• 30/10/2013

Minder stress bij couveuse baby’s met ’slim jasje’ (+video)

Het Nederlandse TU/e ontwikkelde in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum een prototype van een draadloos 'babyjasje'.

Trefwoorden: #babyjasje, #bewakingssensoren, #couveuse, #Máxima Medisch Centrum, #prematuren, #smart jacket, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Het comfortabele jasje, waarin bewakingssensoren zijn verwerkt, is ontworpen om stress bij het kindje te verminderen en het ouders gemakkelijker te maken om hun baby vast te houden buiten de couveuse. Naar verwachting komt dit de ontwikkeling van het kind op latere leeftijd ten goede.

Door bewakingssensoren te verwerken in een jasje hoeven ze niet langer op de flinterdunne babyhuid geplakt te worden. Dit maakt de pijnlijke en daarmee stressvolle verwisseling van plaksensoren overbodig.

Doordat het jasje draadloos wordt, hebben ouders en kind op de intensive care meer bewegingsvrijheid dan tot nu toe mogelijk is. Ook dit vermindert het stressniveau bij het kind én het ondersteunt de hechting tussen ouders en baby.

Verder ontwikkelde Sibrecht Bouwstra in haar onderzoek nog vier concepten om de hechting tussen ouders en baby op de intensive care te ondersteunen.

Zo ontwierp zij een couveusedekentje met licht, dat medische bewakingsresultaten voor ouders op een intuïtieve manier weergeeft - zonder de aandacht van het kindje af te leiden zoals de bewakingsmonitor nu vaak doet.

Het laat de ademhaling van het kindje zien door een ingebouwde groter en kleiner wordende lichtcirkel op het dekentje. Ook de hartslag wordt via de kern van deze lichtcirkel zichtbaar gemaakt, door variatie in de intensiteit van het licht.

Door ontwikkelingen in de zorg hebben (veel) te vroeg geboren kinderen grotere overlevingskansen. Het percentage te vroeg geboren kinderen dat later in het leven ontwikkelingsproblemen heeft (laag IQ, leerstoornissen, ADHD) blijft echter hoog.

Vermindering van stress en stimulering van de hechting tussen ouders en kind tijdens de opname op de intensive care dragen mogelijk bij aan een betere ontwikkeling van het kind op latere leeftijd. MMC werkt daarom samen met de TU/e aan technische toepassingen die (veel) te vroeg geboren kinderen een betere start en toekomst kunnen geven.


(Guy Leysen) (bron: TU/e, foto: screenshot video TU/e)

ACHTERGROND
Sibrecht Bouwstra, ingenieur Industrial Design, promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op haar proefschrift getiteld ‘Designing for the Parent-to-Infant Bonding Experience'.
Zij voerde haar promotieonderzoek gedeeltelijk uit in Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, onder begeleiding van haar promotoren prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts-neonatoloog in Máxima Medisch Centrum en deeltijdhoogleraar Pediatrische toepassingen van Ambient Intelligence aan de faculteit Industrial Design van de TU/e, en prof. dr. ir. Loe Feijs, hoogleraar Designing Intelligence aan de faculteit Industrial Design van de TU/e.


Video:
Sibrecht Bouwstra aan het begin van haar onderzoek