• 06/11/2013

Janssen Pharmaceutica betaalt boete van 2 miljard dollar in VS

Janssen Pharma, onderdeel van multinational Johnson & Johnson, betaalt 2 miljard dollar aan Amerikaanse overheid voor onrechtmatige promotie van geneesmiddelen.

Trefwoorden: #janssen pharma, #medisch, #risperdal, #schizofrenie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Janssen Pharmaceutica, plant in Geel )

ENGINEERINGNET.BE – De multinational Johnson & Johnson betaalt een boete van zowat 2 miljard dollar aan Amerikaanse Department of Justice voor het overtreden van de regels voor het promoten van geneesmiddelen.

De feiten gaan terug tot de periode 1999 – 2005, toen Janssen Risperdal, een behandeling tegen schizofrenie, ook voor andere aandoeningen aanprees, zonder dat het daarvoor toestemming had van de bevoegde instantie FDA. Risperdal werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Janssen-onderzoekers in Beerse. Hoe het middel exact werkt, is nog altijd niet bekend.

Wel vaardigde de FDA in 2005 een waarschuwing uit dat bij ouderen die dement zijn en een gedragsstoornis hebben die met risperdal wordt behandeld, de sterftekans met een factor 1,6 tot 1,7 toeneemt (bron: Wikipedia).

Het farmabedrijf pleit nu schuldig in de aanklacht, en treft een schikking voor een aantal andere aantijgingen. Dat betekent niet dat Risperdal niet meer mag verkocht worden in de VS en niet langer zal vergoed worden door Medicare en Medicaid, benadrukt het bedrijf in een mededeling: 'de goedkeuring door FDA blijft geldig als een veilige en efficiënte medicatie voor de oorspronkelijk opgegeven psychische aandoeningen' (schizofrenie, redactie).


(Bert Belmans)