• 07/11/2013

Van Oord legt werk in Brazilië stil

Het baggerbedrijf heeft nog 40 miljoen euro tegoed voor het uitdiepen van de Braziliaanse haven van Suape.

Trefwoorden: #baggerbedrijf, #baggeren, #Brazilië, #Latijns-Amerika, #Van Oord

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.NL -- Van Oord won in 2012 een opdracht voor een grote baggerklus in deze haven met een contractwaarde van 70 miljoen euro.

Het bedrijf zag zich echter genoodzaakt het werk in mei stil te leggen door aanhoudende achterstallige betalingen. De Brazilianen weigeren te betalen vanwege onenigheid tussen plaatselijke overheden.

Het contract is via de exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business verzekerd bij de Nederlandse Staat. Van Oord heeft nog geen beroep gedaan op deze verzekering.

De Nederlandse regering heeft via diplomatieke kanalen Brazilië onder druk gezet om de betalingen uit te laten voeren. Ook is er gedreigd de zaak aanhangig te maken bij de club van Parijs, een internationaal tribunaal dat bemiddelt tussen kredietverstrekkers en wanbetalende landen. Dit kan gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van Brazilië.

Er is inmiddels 53 miljoen euro overgemaakt aan Van Oord, maar het resterende deel van de opgelopen rekening moet nog betaald worden.

De kwestie brengt schade toe aan de betrekkingen tussen Nederland en Brazilië, terwijl er juist veel geïnvesteerd is in het opbouwen van een handelsrelatie met het Latijns-Amerikaanse land.

Het is één van de vier belangrijkste opkomende economieën en daarom geliefd bij internationale investeerders. De net opgestarte winning van grote hoeveelheden olie en gas in Braziliaanse kustwateren levert veel werk op.

Nederlandse energiebedrijven en toeleveranciers van de olie- en gasindustrie kunnen in principe hiervan profiteren.


(Lydia Heida)