• 08/11/2013

Uitreiking Herman Wijffels Innovatieprijzen (+video)

Zonnestroomverdeler Herman van Lens en de Temposcard chip van ECCT ontvingen beiden een prijs van 50.000 euro.

Trefwoorden: #ECCT, #Herman Wijffels Innovatieprijzen, #Lens, #Temposcard chip, #Zonnestroomverdeler

Lees verder

Nieuws

( Foto: youtube / screenshot video over Lens )

ENGINEERINGNET.NL -- De Rabobank reikt jaarlijks de Herman Wijffels Innovatieprijs uit aan de meest kansrijke, duurzame innovatie van Nederland. Gisteren werd deze voor het eerst aan twee bedrijven uitgereikt.

Herman is een zonnestroomverdeler die een aantal zonnepanelen, gelegen op een gezamenlijk dak, beheert en de opgewekte stroom vervolgens verdeeld over de deelnemende bewoners.

De achtkoppige vakjury stelde dat deze verdeler een belangrijke stap is in de realisatie van duurzame energievoorziening in de gebouwde omgeving. Verder zag de jury het ook als een sociale innovatie: bewoners gaan samen zonnestroom opwekken en verdelen.

Lens richt zich met Herman op Verenigingen van Eigenaren, woningbouw, zorginstellingen en midden- en klein bedrijf. De terugverdientijd van de zonnepanelen vindt meestal binnen 10 jaar plaats.

Dit jaar is er voor het eerst een speciale prijs in de categorie Zorg en Welzijn. Deze is toegekend aan de Temposcard van het bedrijf ECCT. Dit is een chip die aan de medicijnverpakking wordt toegevoegd. De chip registreert hoe mensen hun medicijnen bewaren.

Apotheken kunnen hierdoor ongebruikte medicijnen heruitgeven als de chip aantoont dat deze goed zijn bewaard. De jury kende de prijs toe omdat door deze innovatie kosten zijn te besparen en het verspilling tegengaat.

De tweede prijs van 30.000 euro is voor Ceranex, een volledig recyclebaar bouwmateriaal dat ontwikkeld is door Nova Lignum. Het is gemaakt van samengeperst restafval uit de glastuinbouw en is watervast, onbrandbaar en bestendig tegen rot en schimmel.

De derde prijs ter waarde van 20.000 euro is uitgereikt aan Solynta die een veredelingstechniek ontwikkelde om de aardappeloogst op een duurzame manier te laten groeien. Dit draagt bij aan een verantwoorde voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking.

De publieksprijs van 5.000 euro ging naar Inreda Diabetic voor het ontwikkelen van een kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten.


(Lydia Heida)