• 12/11/2013

Buitenkansje: von Karman Instituut bezoeken tijdens Dag van Wetenschap

Tip voor wie op zondag 24 november uitstapje plant in kader van de dag van wetenschap: von Karman Instituut zet uitzonderlijk enkele 'verboden' plaatsen open voor het grote publiek.

Trefwoorden: #aerodynamica, #dag van wetenschap, #techniek, #von karman, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: von Karman Instituut )

ENGINEERINGNET.BE – Op zondag 24 november zet Vlaanderen zijn pareltjes van technologie en wetenschap in de schijnwerpers.

Bijvoorbeeld het von Karman Instituut voor stromingsdynamica in Sint-Genesius-Rode richt dan een 'open deur' in voor het grote publiek. Dat doet het maar om de twee jaar, de vorige maal was in 2011. Toen kwamen zowat 350 bezoekers langs.

Het is alleszins een uitzonderlijke gelegenheid om 'verboden' plaatsen te bezoeken die normaal enkel toegankelijk zijn voor de eigen vakspecialisten van de onderzoeksinstelling.

Zo kunt u bijvoorbeeld de Longshot bekijken, een hogesnelheidswindtunnel voor hypersone testen tot 15 keer de geluidsnelheid. Of de Plasmatron, een plasmagenerator die thermische belasting simuleert gedurende de terugkeer van een ruimtetuig in de atmosfeer.

Er is een hele reeks demonstraties voorzien, rond technologieën die betrekking hebben tot aerodynamica: waarom warmt de Space Shuttle op tijdens de terugkeer in de atmosfeer? Hoe verbeteren we het windcomfort van voetgangers? Wat hebben een helikopter, een vliegtuig en een nucleaire centrale gemeen?

Bovendien kunnen kinderen vanaf 8 jaar deelnemen aan allerhande experimenten. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans of Engels.

Het evenement wordt ingericht in het kader van ‘de dag van de wetenschap’ van de Nederlandstalige gemeenschap.


(Bert Belmans)