• 12/11/2013

Gloednieuwe catamaran voor offshore onderhoud doet Oostende aan

Seafox, een door de Franse scheepsbouwer Navalu ontwikkelde catamaran voor onderhoud van offshore windturbines, peilt naar interesse in Oostende.

Trefwoorden: #catamaran, #logistiek, #maintenance, #navalu, #offshore, #onderhoud, #oostende, #Seafox, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Oostende )

ENGINEERINGNET.BE – Zoals algemeen bekend, wil Oostende zijn haven profileren als dé engineering- en onderhoudshub bij uitstek voor de huidige en toekomstige offshore windmolenparken voor de Belgische kust.

Dat wekt de interesse van heel wat industriële partijen, zoals de aanbieders van diensten specifiek voor dit type maintenance. Het gevolg: heel wat fabrikanten, constructeurs en leveranciers komen hun materieel voorstellen.

Een voorbeeld daarvan is de Franse scheepsbouwer Navalu. Die kwam eind vorige week een speciale catamaran laten zien, de Seafox, die het ontwikkelde als onderhoudsboot voor windmolens.

De Seafox is eerst recentelijk, op 18 september jongstleden, te water gelaten in Frankrijk. De boot is op weg naar de windmolenparken in de Duitse Noordzee – een nog grotere potentiële klant voor de scheepsbouwer – maar deed onderweg ook even Oostende aan.

De catamaran heeft een lichtgewicht aluminium romp en weegt daardoor slechts 72 ton. Als gevolg hier van verbruikt ze relatief weinig brandstof in vergelijking met de bestaande onderhoudsboten die in staal gemaakt zijn.

Seafox heeft een lengte van 24 meter, breedte van 9,90 meter en een diepgang aan de as van het roer van 1,75 meter. Dankzij haar vier krachtige hoofdmotoren (4 x 600 pk) kan deze catamaran naar verluidt 12 technici en 12 ton vracht 'in hoge snelheid' naar offshore windparken transporteren.

Of er überhaupt interesse is bij de in Oostende gevestigde bedrijven, is niet bekend.


(Bert Belmans)