• 13/11/2013

Wageningen UR en Arke werken samen aan duurzame vliegtuigbrandstof

De Wageningse universiteit gaat het komende half jaar onderzoeken of de productie van biokerosine uit algen technisch en financieel haalbaar is.

Trefwoorden: #AlgaePARC, #algen, #arke, #biokerosine, #microalgen, #onderzoek, #research, #tui

Lees verder

research

( Foto: Airbus )

ENGINEERINGNET.NL - Arke, de vliegtuigmaatschappij van TUI Nederland, heeft Wageningen UR opdracht gegeven tot het verrichten van een haalbaarheidsstudie.

De uitdaging ligt in het verlagen van de productiekosten van biokerosine met een factor tien of meer. Hiervoor zijn technologische innovaties nodig. Ook is het belangrijk om meer inkomsten te halen uit de algen door het creëren van waardevolle bijproducten zoals eiwitten.

Wageningen UR gaat deze biokerosine vergelijken met de huidige vliegtuigbrandstoffen. Verder worden er businessmodellen opgesteld en geëvalueerd. Ook is het nodig om te kijken naar mogelijke partners voor het ontwikkelingstraject. De studie omvat daarnaast een analyse van duurzaamheidsaspecten, waarbij wordt gelet op CO2-besparing en water- en energiegebruik.

Als biokerosine inderdaad een technisch en financieel haalbaar en concurrerend alternatief voor conventionele kerosine is, wil Arke dit op grote schaal gaan produceren en gebruiken als vliegtuigbrandstof

Een volgende stap hiertoe is het opstellen van een routekaart en een programma voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van grootschalige productie van biokerosine.

Arke heeft als doel om al in 2015 de vliegtuigmaatschappij met de laagste CO2-uitstoot per luchtvaartpassagier per kilometer van Nederland te zijn, en een van de laagste wereldwijd. Om dit te bereiken is het nodig om vliegprocedures te verbeteren, de vloot te vernieuwen, en zoveel mogelijk op gewicht te besparen. Dit initiatief hoort hier ook bij.


(Lydia Heida)

ACHTERGROND
In 2011 heeft Wageningen UR ‘AlgaePARC’ geopend, een faciliteit voor onderzoek naar de productie van chemicaliën en brandstoffen uit microalgen. Voor dit onderzoek is subsidie van het Centre for Biobased Economy (CBBE) beschikbaar. Het CBBE is een samenwerkingsprogramma dat onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van de Biobased Economy realiseert.