• 13/11/2013

DNS Belgium lanceert .vlaanderen en .brussels in vier fases

Lancering van nieuwe internetextensies .vlaanderen en .brussels zal in vier fases verlopen. Dat maakt domeinnaambeheerder DNS Belgium vandaag bekend. Bedrijven staan mee vooraan.

Trefwoorden: #.brussels, #.vlaanderen, #dns, #dns belgium, #domeinnaam, #extensie, #ict, #internet

Lees verder

Techniek

( Foto: DNS Belgium )

ENGINEERINGNET.BE – Bedrijven behoren, net als merkhouders, overheden en verenigingen, tot de eerste groep gegadigden die domeinnamen met de nieuwe extensies .vlaanderen en .brussels zullen kunnen registreren. Wie zijn firma- of merknaam wil beschermen, ook al gebruikt hij de extensies niet actief, is er na de zomer van 2014 dus best snel bij.

De domeinnaambeheerder kiest namelijk voor een introductie in fases. De reden daarvoor is dat de beheerder wil vermijden dat speculanten massaal domeinnamen registreren om ze achteraf tegen hoge prijzen te verkopen – het zogenaamde 'cybersquatting'.

Voor domeinnamen die meer dan één keer aangevraagd worden, komt er een veiling, maar het is de bedoeling dat de domeinnaam overeenstemt met het merk, handelsnaam, vennootschapsnaam of maatschappelijke benaming van de aanvrager.

De aansluitende tweede fase is die voor privépersonen. Elke Belg kan dan een .brussels- en .vlaanderen-domeinnaam aanvragen met daarin zijn of haar achternaam, of een combinatie van voor- en achternaam. Wie het eerst komt, het eerst maalt. DNS Belgium verwacht dat veelvoorkomende familienamen het snelst geregistreerd zullen worden.

Gedurende de derde fase kan iedereen ter wereld haar of zijn .brussels- en .vlaanderen- domeinnaam aanvragen zonder daarbij te moeten aantonen dat ze er aanspraak op maken. Zoals bij de eerste fase zullen identieke domeinnamen die meer dan één keer aangevraagd zijn, per opbod verkocht worden tijdens een veiling.

Tijdens de vierde fase ten slotte kan iedereen wereldwijd zonder beperkingen en zonder dat er een veiling aan te pas komt de domeinnamen registreren. Dat is thans ook zo voor de .be-domeinnamen.

DNS Belgium laat nog weten voor het eind van het jaar de prijzen die het aan de verkopers van domeinnamen aanrekent, te zullen meedelen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
DNS Belgium is een vzw die in februari 1999 opgericht is door ISPA België (Internet Service Providers Association), Agoria (federatie van de technologische industrie) en BELTUG (de grootste Belgische vereniging van ICT-managers). De missie van DNS Belgium bestaat erin om domeinnamen te registreren, het internet toegankelijker te maken en het internetgebruik aan te moedigen.