• 14/11/2013

WavEnergy wint ASN Bank Wereldprijs 2013 (+video)

Drie studenten winnen 10.000 euro voor verdere ontwikkeling van door hen uitgevonden systeem om elektra op te wekken via de golfslag in zee.

Trefwoorden: #energie, #Inespo, #WavEnerg, #Wereldprijs

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Robert de Bruijne )

ENGINEERINGNET.NL - De drie jonge studenten sleepten al eerder diverse prijzen in de wacht met hun project 'WavEnergy', zoals die van de duurzaamheidsolympiade Inespo en de Rabo-Jongerenprijs Duurzame Dinsdag.

Hun uitvinding bestaat uit een schuine plaat waarover dynamo's rollen die aan een luchtkussen vastzitten. Door de beweging van de golven gaat het luchtkussen op en neer. Dit laat de dynamo's draaien waardoor elektra wordt opgewekt.

De schuine plaat maakt de golven hoger, waardoor er veel meer energie wordt gegenereerd dan in bestaande systemen. Het eerste prototype gebruikt fietsdynamo's om elektriciteit op te wekken en is een vierkante meter groot.

Uit tests en berekeningen blijkt dat dit type een rendement oplevert van 262kWh per jaar. Het uiteindelijke model zal tientallen kWh malen meer op gaan leveren dan het eerste prototype.

WavEnergy is één van de vier winnaars van de Wereldprijs die de ASN Bank jaarlijks uitreikt. Andere winnaars zijn Studio JUX, Van prostituee naar office manager en Brilliant Minds Burma. Ook de andere winnaars krijgen een bedrag van tienduizend euro om hun project succesvol te maken. Dit jaar waren er 161 inschrijvingen.

De ASN Bank wil met deze prijs duurzame doeners stimuleren. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen bij een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank: eerlijke handel, tegen kinderarbeid, duurzame energie en vrede & veiligheid.


(Lydia Heida)

VIDEO