• 15/11/2013

Nieuw H2Trust-consortium benadrukt voordelen waterstof in Europa

Negen Europese partners, waaronder Technische Universiteit van Eindhoven, richten H2Trust-consortium op rond waterstoftechnologie.

Trefwoorden: #air products, #brandstofcel, #energie, #techniek, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET.NL - Negen Europese organisaties en bedrijven bundelen hun krachten om de ontwikkeling van de waterstof- en brandstofceltechnologie in Europa te stimuleren.

Ze willen met name invloed uitoefenen via initiatieven die een 'soepele overgang naar een commercieel gebruik de waterstoftechnologie moeten waarmaken'.

Het consortium wordt geleid door Matgas, een joint venture van Air Products, de nationale R&D-raad van Spanje en de Autonome Universiteit van Barcelona. De Technische Universiteit van Eindhoven is eveneens een van de deelnemers.

Het H2Trust-consortium heeft een aantal belangrijke doelstellingen geformuleerd. Het wil er onder meer voor zorgen dat waterstoftechnologie veilig is; dat er duidelijke regelgeving komt voor het gebruik van waterstof; dat iedereen zich bewust is van de risico’s en dat de industrie in staat is om adequaat te reageren op eventuele bezorgdheid bij het publiek.

“We hopen dat H2Trust de commercialisering van brandstofcellen en waterstoftoepassingen in Europa zal versnellen en dat de deelnemende partners zowel het bedrijfsleven als het publiek voorzien van goede informatie over de voordelen van waterstoftoepassingen voor een duurzame toekomst”, vertelt Dr. Lourdes Vega, directeur van het Spaanse R&D-centrum Matgas.

Waterstof heeft verschillende eigenschappen en hoewel het element momenteel met name in de ruimtevaart en luchtvaart gebruikt wordt, kent het gas steeds meer toepassingen in productieprocessen.

Raffinaderijen gebruiken waterstof bijvoorbeeld om ruwe olie om te zetten in schonere benzine en de metaalindustrie zet het in om oxidatie te voorkomen. In de chemische industrie zorgt waterstof ervoor dat verbindingen als ammoniak synthetiseren.

Een veelbelovende toepassing is het gebruik van brandstofcellen in auto’s, bussen, trucks, vliegtuigen en onderzeeërs om schadelijke emissies te reduceren.


(Bert Belmans)

FOTO
De partners van het H2TRUST-consortium bezoeken de waterstoffabriek van Air Products (HYCO) in Tarragona, Spanje.