• 18/11/2013

Tata’s lijn voor warmtebehandeling extra lange spoorrails operationeel

"Nieuwe installatie voor het thermo-harden van lange spoorrails tot 108 meter in Hayange-fabriek is operationeel." Dat meldt producent Tata Steel vanuit Franse Lotharingen.

Trefwoorden: #investering, #spoor, #spoorweg, #tata, #tata steel, #techniek, #thermo, #warmtebehandeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tata Steel )

ENGINEERINGNET - Tata Steel nam onlangs een nieuwe geavanceerde installatie in gebruik voor de productie van spoorrails met een levensduur die tot drie keer zo lang is dan standaard rail.

Op de installatie worden lange spoorrails – tot maximaal 108 meter lang – thermisch behandeld zodat ze superhard worden. Tot nu kon Tata enkel warmtebehandelde, spanningsvrije rail met een lengte tot 36m leveren.

Volgens de fabrikant kunnen zijn rails tot drie keer langer meegaan dan standaard exemplaren als ze gebruikt worden onder slijtagegevoelige omstandigheden, zoals zwaar spoorverkeer, hoge asbelasting of kleine bochten.

Henrik Adam, Chief Commercial Officer van Tata Steel: “Deze nieuwe warmtebehandelingsinstallatie opent voor ons nieuwe mogelijkheden op de Europese markt. Wij zijn nu in staat om tegemoet te komen aan de wensen van klanten in Duitsland, Zwitserland, België, Nederland, Luxemburg en Scandinavië, die vragen om langere warmtebehandelde rail waarmee ze hun life-cycle kosten kunnen verlagen.”

Vorig jaar kondigde Tata Steel aan dat het meer dan 12 miljoen euro in de installatie ging investeren. Dat volgde op een eerdere investering van 35 miljoen.

De nieuwe faciliteit zal de jaarlijkse productie van warmtebehandelde rails naar verluidt meer dan verdubbelen, van 55.000 tot 125.000 ton.

Hayange was de plant die de rails mocht leveren voor de spoorlijn waarop een TGV in 2007 het wereldsnelheidsrecord voor treinen brak. De Franse trein bereikte toen een snelheid van 574,8 km/h tussen Parijs en Straatsburg.


(Bert Belmans)

TECHNISCH
De warmtebehandelde rail wordt geproduceerd volgens een gepatenteerd proces dat zorgt voor een hogere slijtageweerstand. De rail wordt door een inductieoven geleid, waarin met behulp van een elektromagnetisch veld het staal tot 950°C wordt verhit. Hij wordt daarna snel afgekoeld met perslucht. Het staal voor de Hayange-fabriek wordt geproduceerd in Tata Steels Scunthorpe-fabriek in het Verenigd Koninkrijk, voordat het naar Frankrijk wordt vervoerd om te walsen.