• 19/11/2013

TU Delft, RDW, TNO en Connekt starten Dutch Automated Vehicle Initiative

Dit project onderzoekt de mogelijkheden voor geautomatiseerd rijden op de openbare weg en gaat deze uittesten.

Trefwoorden: #Connekt, #Dutch Automated Vehicle Initiative, #RDW, #TNO, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL -- De officiële lancering van het project Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) vond vorige week plaats tijdens de Innovatie-estafette in de RAI Amsterdam. Minister Schultz van Haegen stapte na de opening van de beurs in een DAVI-voertuig en reed ermee over de A10.

DAVI is gericht op de ontwikkeling van voertuigen met robotvisie, voertuig naar infrastructuur (V2I) communicatie en voertuig naar voertuig (V2V) communicatie. Deze technologie maakt het mogelijk om in automatische modus op de openbare weg te rijden.

De auto kan zo veilig op een korte afstand van de voorliggende auto rijden waarbij de auto zelf de snelheid bepaalt en de bestuurder niet hoeft te sturen.

De deelnemende organisaties evalueren in het kader van DAVI de techniek en de interactie met gebruikers in complexe omstandigheden op de publieke weg. Het project is onderdeel van de aanpak van minister Schultz van Haegen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur.

De verwachting is dat deze technologische innovaties voor een betere doorstroming op de wegen zorgen en de betrouwbaarheid van reistijden vergroten, naast de positieve effecten op de verkeersveiligheid en op het milieu.

TU Delft is projectleider van DAVI en ontwikkelt kennis op het gebied van verkeersmanagement, robotica en het gedrag van de bestuurder bij automatisch rijden. De RDW richt zich op het ontwikkelen van beleid voor de goedkeuring van automatische voertuigen.

Netwerkorganisatie Connekt zorgt voor de verbinding met de sector mobiliteit en inbedding in Nederland. TNO ontwikkelt en test systemen voor automatische, coöperatief bestuurde voertuigen. Dit doet TNO in nauwe samenwerking met de automotive industrie, overheden en andere kennisinstellingen.


(Lydia Heida)