• 19/11/2013

Warmte-krachtkoppeling goed voor 22% elektriciteitsverbruik in Vlaanderen

WKK-installaties produceerden in 2012 bijna 22% van bruto Vlaamse elektriciteitsverbruik. 'Er is potentieel voor nog de helft meer', meldt VITO. Micro-WKK's zijn in opmars.

Trefwoorden: #cogen, #micro-wwk, #techniek, #vito, #warmtekracht, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Wingen )

ENGINEERINGNET.BE – Naar jaarlijkse gewoonte heeft VITO zijn WKK-inventaris 2012 gepubliceerd. Daarin worden de verwezenlijkingen opgelijst van warmte-krachtkoppeling (WKK: de gezamenlijke en energie-efficiënte opwekking van warmte en elektriciteit) in Vlaanderen.

Opmerkelijk: alle WKK-installaties samen produceerden in 2012 voldoende elektriciteit voor maar liefst 21,9% van het bruto Vlaamse elektriciteitsverbruik.

'Ten opzichte van klassieke opwekkingsmethodes leverde dat een primaire energiebesparing op van bijna 9.000GWh', stelt het onderzoeksinstituut.

Dat is equivalent met het elektriciteitsverbruik van 1.250.000 Vlaamse gezinnen, of de residentiële warmtevraag van een hele provincie. De besparing is naar verluidt dezelfde als wanneer in een hele provincie enkel nog passiefwoningen zouden staan.

Bovendien blijkt er nog flink wat ruimte voor meer extra WKK-installaties. VITO berekende eerder al dat er nog voor minstens de helft aan bijkomend potentieel is.

Opvallend is ook dat, terwijl de groei van WKK-activiteiten in de industrie momenteel minder sterk vooruitgaat omwille van het economisch klimaat en de relatief hoge gasprijzen, de verkoop van de relatief nieuwe micro-WKK’s duidelijk in de lift zit.

Zo verwacht Cogen Vlaanderen, de vereniging die alle WKK-stakeholders verzamelt, dat deze trend zich ook de komende jaren zal voortzetten door de toename van aanbieders en knowhow op de markt, naarmate de technologie meer 'mainstream' zal worden.

Ook voor de invulling van het verdere potentieel in de industrie ziet de vereniging heel wat mogelijkheden, 'maar daarvoor is er wel nood aan een economisch en juridisch stabiele omgeving'.

De vereniging wijst er bovendien dat WKK-installaties de mogelijkheid in zich dragen om flexibel te reageren op de beschikbaarheid van zuiver hernieuwbare energie.

"Vlaanderen heeft er dan ook alle belang bij om blijvend in te zetten op een goed uitgebouwd WKK-park".


(Bert Belmans)