• 19/11/2013

Vier waterstof- en stikstofgeneratoren in gebruik bij ArcelorMittal

'Vier waterstof- en stikstofgeneratoren voor on-site productie van gas bij ArcelorMittal in Franse Saint-Chély-d’Apcher zijn thans operationeel'. Dat meldt Air Products.

Trefwoorden: #air products, #arcelormittal, #generator, #stikstof, #techniek, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET.BE - In juli 2012 sleepte Air Products een mooi contract in de wacht om op de plant van ArcelorMittal in Franse Saint-Chély-d’Apcher vier generatoren te plaatsen: drie voor waterstof en eentje voor hoogzuiver stikstof.

Die zijn nu geleverd en in gebruik genomen, meldt de fabrikant. Zowel waterstof als stikstof worden gebruikt in de gloeilijn voor het produceren van staal dat onder andere verwerkt wordt in elektrische motoren en windturbines.

Voor de waterstofproductie gaat het om compacte stoom-methaan reformers (SMR) met een lage capaciteit. Aangezien de ArcelorMittal-fabriek in Saint-Chély-d’Apcher niet geschikt is voor de opslag van grote hoeveelheden gasvormige waterstof, biedt het modulaire on-site-concept van de drie waterstofgeneratoren een gunstig alternatief, aldus de leverancier.

De generatoren werken op basis van de door Air Products zelf ontwikkelde HMV-technologie die stoom en lichtere koolwaterstoffen, zoals methaan, op efficiënte en zuinige wijze omzet in waterstof en koolmonoxide.

Daarnaast mocht de fabrikant ook een cryogene generator leveren die gebruik maakt van een speciale distillatietechnologie voor het produceren van hoogzuiver stikstof.

Deze oplossing zorgt naar verluidt niet alleen voor een hogere productie van hoogwaardige staalproducten, maar draagt ook bij aan het verlagen van de uitstoot van kooldioxide door de fabriek. Daarnaast levert het robuuste on-siteconcept aanzienlijke besparingen door het verbeteren van de werking van de fabriek en het verkorten van de opstarttijd.

Het gehele systeem wordt bediend vanuit het Operating Service Centre van Air Products in Frankrijk, waar operators alle belangrijke gegevens dag en nacht (24/7) monitoren.

Welke investering gemoeid is met de vier generatoren, werd niet bekendgemaakt.


(Bert Belmans)