• 20/11/2013

Joint venture VSMC wordt sterke speler in markt offshore kabels (+video)

Boskalis en Volker Wessels Stevin richten afzonderlijke 50/50 joint venture 'Visser & Smit Marine Contracting' op die zich zal specialiseren in de installatie van offshore kabels.

Trefwoorden: #boskalis, #burial sledge, #energie, #ingenieursbureau, #techniek, #volkerwessels, #vsmc, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / VSMC )

ENGINEERINGNET – De nieuwe joint venture VSMC, of Visser & Smit Marine Contracting, wordt voor de helft gefinancierd door Boskalis Offshore Subsea Contracting en voor de andere helft door VWS Civil and Offshore Constructions.

De twee moederbedrijven – Boskalis en VolkerWessels - willen via het samenbundelen van hun krachten een deel opeisen van de groeiende en bloeiende markt van de offshore installaties, en met name van de windparken.

Beide partners werkten al langer samen op projectbasis. Zo waren ze gezamenlijk betrokken bij de installatie van elektriciteitskabels tijdens de bouw van grote offshore windparken zoals Nordsee Ost en Meerwind in Duitsland, en Westermost Rough en Humber Gateway in het Verenigd Koninkrijk.

De samenwerking wordt nu verankerd in een nieuwe firma, waardoor grotere en sterkere partij ontstaat met meer slagkracht en specialisatie, die als één geheel naar buiten kan treden.

De joint venture krijgt meteen de beschikking over twee kabellegschepen, te weten de Stemat Spirit en de Ndurance. Deze laatste is nog niet in de vaart, maar wordt naar verwachting nog eind dit jaar opgeleverd.

Beide schepen zijn voorzien van DP klasse 2 met een kabeldraaitafelcapaciteit van circa 5.000 ton.


(Bert Belmans)

VIDEO
Door VSMC ontwikkeld Burial Sledge Systeem voor leggen en begraven van kabels op zee. Met BSS II kan op de zeebodem gelijktijdig kabel worden uitgerold en begraven. Ook flexibele pijpleidingen kunnen hiermee worden aangelegd.

De diepte waarop de kabel onder de grond kan worden gestopt varieert tussen de 0 en 6 meter. Het systeem is vrijwel ongevoelig voor weersomstandigheden en kan dus het hele jaar door worden gebruikt.