• 26/11/2013

Drie finalisten van technologische Agoriaprijs 2013 bekend

Shortlist van finalisten voor Agoriaprijs in kader Vlaamse Scriptieprijs 2013 is bekend. Op 17 december zal geweten zijn wie in voetsporen treedt van Jonas Joos, die de prijs vorig jaar won.

Trefwoorden: #agoria, #agoriaprijs, #eindwerk, #ingenieur, #scriptie, #scriptieprijs

Lees verder

research

( Foto: Agoria, winnaar 2012: Jonas Joos samen met Wilson De Pril )

ENGINEERINGNET.BE – De federatie van de technologische industrie nomineerde 3 scripties die blijk geven van veelbelovend creatief technologisch onderzoek.

Ken Vanherpen, MSc in de Industriële Wetenschappen Elektronica-ICT - Karel de Grote-Hogeschool, met 'Voertuigsensoren in functie van wegdekbeheer'.

Ken Vanherpen ontwikkelde een methode om putten en andere defecten in het wegdek nauwkeurig in kaart te brengen door gebruik te maken van sensoren waarmee personenwagens standaard uitgerust zijn.

Zo zorgde hij voor een alternatief voor het dure ARAN-meetvoertuig dat het Agentschap Wegen en Verkeer voor het wegdekbeheer inzet. Het Vlaams Instituut voor Mobiliteit zal een wagenpark uitrusten met deze ontwikkelde technologie.

Pieter Baptist & Yves Christiaens, beiden MSc in Chemical Technology - KU Leuven, met 'Development and optimization of an alternative production route for dysprosium(III)iodide'.

De burgerlijke ingenieurs Pieter Baptist en Yves Christiaens danken hun nominatie aan hun zoektocht naar een alternatief productieproces voor dysprosium(III)jodide, één van de zeldzame aardmetalen.

Dat vind je onder meer terug in de hogedrukgasontladingslampen die Philips produceert. Door de beperkte vraag zijn zeldzame aardmetalen echter erg duur. Dankzij dit nieuwe, erg rendabele productieproces kunnen veel kosten worden bespaard.

Lode Daelemans, MSc in de Ingenieurswetenschappen: materiaalkunde - Universiteit Gent, met 'Realistische numerieke modellering van het gedrag van garens in de productie van gestikte sandwichpanelen'.

In de industrie is men voortdurend op zoek naar innovatieve, lichtere constructiematerialen. Sandwichpanelen ogen alvast veelbelovend: deze lichte maar sterke panelen zullen op termijn alsmaar vaker zware materialen in de constructie van vliegtuigen, vrachtwagens en auto’s vervangen.

De technologie moet echter nog op punt gesteld worden. Het stikken van de panelen kan helpen om hun stevigheid sterk te verbeteren, maar blijkt erg moeilijk en experimenten zijn duur. Lode Daelemans ontwikkelde daarom een computermodel om het stikken van sandwichpanelen te simuleren.

Op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op 17 december raakt bekend wie in de voetsporen treedt van Jonas Joos, die de prijs in 2012 op zijn naam schreef met zijn onderzoek naar synthetische fosforen ter verbetering van bestaande LED-technologie.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De winnaar krijgt een geldsom van 500 euro en een gratis masterclass in innovatiemanagement bij Vlerick Business School (t.w.v. 9.495 euro) aangeboden. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, komt de prijs samen met Walter Van Dyck, professor innovatiemanagement aan Vlerick, aan de laureaat overhandigen.