• 28/11/2013

Microreactor Spinning Disc en plastic pallet OptiLedge winnen prijs

Het platform Duurzaam Geproduceerd reikte deze week de Enlightenmentz 2013 uit voor de meest innovatieve en duurzame producten die recent zijn ontwikkeld in Nederland.

Trefwoorden: #Enlightenmentz 2013, #Microreactor, #OptiLedge, #plastic pallet, #platform Duurzaam Geproduceerd, #Spinning Disc

Lees verder

Nieuws

( Foto: Spinid )

ENGINEERINGNET.NL -- De Spinning Disc is een microreactor waarin grondstoffen op een heel snel draaiend schijfje worden gespoten, waarna ze snel met elkaar reageren.

Deze reactie is heel efficiënt maar ook snel te stoppen, wat leidt tot minder verbruik van energie en een veilige procesvoering.

De Spinning Disc won de prijs voor het meest duurzame nieuwe proces. Het bedrijf Spinid, ontstaan vanuit de TU Eindhoven, is bezig de microreactor verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. Het bedrijf is momenteel al in gesprek met enkele chemieconcerns.

Ikea tekende voor het ontwerp van de OptiLedge, waarbij Prokonpack de uitvoering op zich nam. De OptiLedge is een pallet van plastic die volledig te recyclen is. Ook is deze pallet een stuk lichter dan eentje van hout. De pallet kan daarbij op dezelfde maat worden gemaakt als de te vervoeren lading. Zo kost transport minder energie en ook minder ruimte.

Beide winnaars krijgen een mediapakket ter waarde van 5000 euro van uitgeverij Industrielinqs. Deze uitgeverij organiseerde de wedstrijd voor de tweede keer. Het doel is om producten en processen te steunen die bijdragen aan een groene industriële omwenteling.

Ook mogen de winnaars iemand afvaardigen voor het expertpanel van het platform Duurzaam Geproduceerd. Dit is een kennisplatform over duurzaamheid in de industrie, dat informeert en tal van bedrijven met elkaar verbindt.


(Lydia Heida)

Op de foto: single stage spinning disc extractor.