• 03/12/2013

Proeffabriek bij Plant One klaar voor testen duurzame procesinnovaties

Procesautomatisering van nieuwe proeffabriek bij hightech faciliteit 'Plant One' voor testen en demonstreren van duurzame innovaties op pilotschaal is afgerond.

Trefwoorden: #duurzaam, #huntsman, #onderzoek, #plant one, #proces, #procesbedrijf, #techniek

Lees verder

research

( Foto: Plant One )

ENGINEERINGNET – Bij Plant One, de faciliteit in Rotterdam Rijnmond waar externe bedrijven duurzame procestechnologieën op pilotschaal kunnen testen en demonstreren, is één van de nieuwe proeffabrieken klaar voor gebruik.

De installatie in kwestie kwam er op initiatief van het chemiebedrijf Huntsman als drijvende kracht en grootste investeerder, Havenbedrijf Rotterdam, TNO en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT).

Plant One moet het gat vullen tussen laboratorium en full scale productie. De bedoeling is dat procesbedrijven nieuwe technologieën die minder energie en grondstoffen verbruiken of de toepassing van schone grondstoffen beogen, snel en kosteneffectief op pre-industriële schaal kunnen verifiëren.

Plant One - 10.000 m² groot - beschikt daarvoor over alle faciliteiten en technische voorzieningen.

Zo zijn de proefinstallaties bijvoorbeeld naar verluidt zeer geschikt voor het uitvoeren van testen voor chemical looping en procesintegratie.

De faciliteit richt zich naar verluidt tot bedrijven die 'snel aan de slag willen', met een beperkt investeringsrisico. Een uitzonderlijke koepelvergunning maakt dat mogelijk door besparing op wachttijden voor milieuvergunningen.

Huntsman zelf test al een nieuwe, eigen katalysator uit in één van de proeffabrieken. Die werd speciaal van Amerika naar Rotterdam verplaatst (pc- en tablet-gebruikers: zie leestip onderaan) en aangepast om aan de Europese veiligheidsnormen, zoals CE en ATEX, te voldoen.

Karin Husmann, Directeur van Plant One: “De installatie, een miljoeneninvestering voor de Huntsman, zal gedurende twee jaar worden getest op de locatie bij Plant One. Het is van het grootste belang dat dit op een betrouwbare en veilige manier gebeurt."

In detail bestaat het systeem uit een heterogene configuratie van Schneider PLCs, een Wonderware Scada en een analyse- en rapportagesysteem van Aspentech voor alle geregistreerde processignalen. ICT Automatisering mocht de systemen voor de procesautomatisering aansluiten en de software leveren.

Martin Bijl, Business Development Manager Chemie van ICT Automatisering: “Het werken met chemische stoffen vereist flink wat kennis gezien de veeleisende veiligheidsaspecten. We zijn dan ook blij met deze bijzondere opdracht waarbij we onze kennis en kunde van elektrotechniek, instrumentatie en procesautomatisering binnen Plant One kunnen tonen.”


(Bert Belmans)

VOORBEELD
Dagelijks worden in havensteden over de hele wereld scheepsruimen ontgast. Tijdens op- en overslag en bij het ‘reinigen’ van de schepen komen zo gevaarlijke stoffen in de lucht.

Dankzij een nieuw, Nederlands systeem ontwikkeld door TEICom kan dat vanaf vandaag voorkomen worden. Dat systeem is geëngineerd en geproduceerd door NR Koeling en wordt nu uitgebreid getest bij Plant One.

De installatie condenseert het nog in het scheepsruim aanwezige gas terug naar de vloeistoffase en slaat dat weer op. Vervolgens wordt het ruim geïnertiseerd met een eigen stikstofproductie installatie. Zo gaat er geen kostbaar product verloren en blijft de lucht in de omgeving schoner.