• 05/12/2013

iMinds hernieuwt strategische onderzoeksakkoorden met vijf bedrijven

CEO Wim De Waele: "Bedoeling is knowhow van partners te verrijken met kennis van onze 800 onderzoekers, en vice versa. Dat zal positieve impact hebben op hele Vlaamse economie."

Trefwoorden: #alcatel, #barco, #ict, #iminds, #lucent, #mobile vikings, #onderzoek, #research, #televic

Lees verder

Techniek

( Foto: iMinds, Wim De Waele )

ENGINEERINGNET.BE – Het Vlaamse digitale onderzoekscentrum iMinds investeert jaarlijks flinke bedragen in onderzoeksprojecten om digitale innovatie in Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen. Het sluit daarvoor partnerships af met bedrijven om zo de opgedane kennis in de economie te injecteren.

De voorbije drie jaar bijvoorbeeld waren er zo 25 projecten met vijf bedrijven, goed voor een gezamenlijke investering van 30 miljoen euro.

Het centrum laat nu weten er nieuwe overeenkomsten zijn met de bestaande vijf partners: Alcatel-Lucent, Barco, Mobile Vikings, Televic en UP-nxt, maar het benadrukt meteen dat deze akkoorden de basis moeten vormen van nieuwe ecosystemen, die op hun beurt dan weer openstaan voor andere partners.

"Het gaat om akkoorden met aanzienlijke investeringen in nieuwe onderzoeksprojecten die heel concrete doelen vooropstellen", stelt Wim De Waele, CEO van iMinds. "Zo kunnen we de wetenschappelijke kennis van onze meer dan 800 onderzoekers nog vlotter injecteren in het Vlaamse bedrijfsleven.”

De partnerkeuze is niet willekeurig: elke industriële partner moet actief zijn binnen tenminste één domein dat van essentieel belang is voor de Vlaamse economie.

Alcatel-Lucent, bijvoorbeeld, is onder meer een wereldspeler inzake systemen voor content-distributie; van Barco kan hetzelfde worden gezegd op het vlak van beeldverwerking; Televic staat sterk in communicatiesystemen; Mobile Vikings is een expert inzake proeftuin methodologie; en workflow management is een speerpunt van UP-nxt.


(Bert Belmans)

VOORBEELD VAN EEN PROJECT
Het Track-project met Televic, dat liep van oktober 2009 tot september 2012, onderzocht hoe informatie tussen treinen en stations in realtime kan worden uitgewisseld via betrouwbare draadloze verbindingen. Rijdende treinen vormen immers een grote uitdaging voor het uitbouwen van stabiele mobiele netwerken. De projectresultaten hebben Televic ondertussen geholpen een belangrijk contract met Eurostar in de wacht te slepen.