• 06/12/2013

Zeezoutbatterij wint Jan Terlouw Innovatieprijs 2013 (+video)

Het Nederlandse bedrijf Dr Ten heeft een herbruikbare zeezoutbatterij ontwikkeld voor bedrijven en consumenten om energie op te slaan.

Trefwoorden: #elektrische auto, #Jan Terlouw Innovatieprijs 2013, #snellader, #zeezoutbatterij

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot youtube, Stichting Kiemt )

ENGINEERINGNET.NL -- De batterij is onder meer ontwikkeld als snellader voor elektrische auto's en voor het opslaan van energie in particuliere huishoudens.

Een gemiddeld huishouden kan alle benodigde energie, die is opgewekt met bijvoorbeeld zon- en windenergie, voor nog geen 1000 euro opslaan in een zeezoutbatterij, zo stelt Dr Ten.

Ook zou de batterij stabieler en schoner zijn dan de meeste andere batterijen die tot nu toe op de markt zijn gebracht, aldus het bedrijf. Het prijsbedrag van 10.000 euro gaat gebruikt worden om deze uitvinding te patenteren, want daar was tot nu toe geen geld voor beschikbaar.

Dr Ten maakt nog geen informatie bekend over de precieze werking van de batterij, alleen dat deze gemaakt is van zeezout en grafiet en daardoor dus erg goedkoop is.

De Jan Terlouw Innovatieprijs 2013 werd onlangs uitgereikt tijdens het GreenTech congres. Deze prijs wordt toegekend aan bedrijven die gevestigd zijn in Oost-Nederland.

Het bedrijf O-foil won de publieksprijs van 1.000 euro voor een innovatieve vleugelaandrijving ten behoeve van schepen. Deze aandrijving is geïnspireerd op de zwembeweging van dolfijnen.


(Lydia Heida)