• 09/12/2013

’Park & Ride’ parking Louvain-la-Neuve wordt grootse in Benelux

De UCL en de NMBS-Holding hebben het startsein gegeven voor de werkzaamheden voor de 'Park & Ride' in Louvain-La-Neuve.

Trefwoorden: #Louvain-la-Neuve, #NMBS, #parking, #station, #UCL

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS, parking met oplaadpunt voor elektrische auto's )

ENGINEERINGNET.BE -- Tegen eind 2016 zal Louvain-la-Neuve over de grootste parking (3.285 parkeerplaatsen) van de Benelux beschikken. Deze zal bovendien rechtstreeks verbonden zijn met het station en met de autosnelweg E411.

2.338 van die parkeerplaatsen zijn bedoeld voor de treingebruikers, 947 voor de inwoners van de stad. Voor de NMBS-Holding, die 30 miljoen euro investeert, betekent dit een belangrijke stap in de creatie van een belangrijke 'hub' voor het toekomstige GEN.

Momenteel blijft het station van Louvain-la-Neuve een beetje achter ten opzichte van andere. Het aantal opstappende reizigers is in 2012 met 11 % gedaald ten opzichte van 2009, terwijl het nationale gemiddelde met 3,4 % gestegen is.

Op dit moment zijn er aan alle Belgische stations 56.600 parkeerplaatsen voor auto's voorzien. 17.137 daarvan zijn beveiligd en betalend en bevinden zich rond 22 stations.

Met de nieuwe parking wil Louvain-la-Neuve zich opwerpen als modelstad op het vlak van genetwerkte mobiliteit. De academische en gemeentelijke overheden sluiten op die manier ook aan bij de modernste steden.


(Guy Leysen)