• 11/12/2013

VITO krijgt groen licht voor geothermieproject in Mol

De eerste geothermiecentrale met onuitputtelijke energiebron in Vlaanderen weldra een feit?

Trefwoorden: #Balmatt-site, #Geothermie, #geothermieproefboring, #Mol, #VITO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Het gemeentebestuur van Mol heeft de milieuvergunningsaanvraag van VITO voor een geothermieproefboring op de Balmatt site goedgekeurd.

Het onderzoekscentrum zal een tijdelijke boortoren van meer dan 60 meter plaatsen om een boring van 3,5 kilometer diep te maken.

Het project vindt plaats op de terreinen van de vroegere Balmatt-fabriek te Mol in de directe nabijheid van het hoofdkantoor van VITO.

In een eerste fase worden de terreinen door OVAM gesaneerd om ze bouwrijp te maken voor de toekomstige gebouwen, die eind 2016 - begin 2017 in gebruik genomen zullen worden

De bovengehaalde energie zal dienst doen voor het nieuwe VITO-gebouw en de bestaande bedrijfsgebouwen. Daarnaast bestaan er mogelijkheden om ook andere bedrijven of woningen in de omgeving aan te sluiten via een ‘warmtenet’.

Geothermie is niet nieuw. In andere Europese landen wordt het al langer gebruikt. In het licht van stijgende olie- en gasprijzen en de groeiende aandacht voor duurzame vormen van energie, hoeft het dan ook niet te verwonderen dat geothermie aan een opmars bezig is.

In eigen land is in Mons in 2012 een pilootproject opgestart waarbij geothermie zal gebruikt worden om de nieuwe stationswijk van energie te voorzien.


(Saskia Van Hoyweghen) (foto: