• 13/12/2013

Nieuwe materialen ook nieuwe start voor bovengrondse hoogspanningslijnen?

Technologie voor ‘slimmere’ luchtlijnen helpt te voldoen aan stijgende vraag naar energie. "Een nieuwe start voor bovengrondse hoogspanningslijnen", aldus Nexans op conferentie in Parijs.

Trefwoorden: #hoogspanning, #HVDC, #Lo-SagTM ACCC, #Nexans, #techniek

Lees verder

research

( Foto: Nexans )

ENGINEERINGNET.BE -- Hoe kunnen nieuwe technologieën helpen te voldoen aan de wereldwijd toegenomen vraag naar elektriciteit, vooral in grote stedelijke gebieden?

Die vraag was de inzet van een technische conferentie, ingericht door kabelfabrikant Nexans, waarop ruim 120 grote spelers op het gebied van elektrische infrastructuursystemen - waaronder nutsbedrijven, producenten van apparatuur, consultants, academici en beheerders – in Parijs present gaven.

De rondetafelsessies richtten zich op enkele van de nieuwe uitdagingen voor de bovengrondse elektriciteitsinfrastructuur, waaronder hogere voltages en de trend om wisselstroomkabels te vervangen door HVDC-transmissie (high voltage direct current).

“De beschikbaarheid van elektriciteit is wereldwijd een belangrijke vereiste voor economische groei. De installatie van nieuwe elektriciteitskabels in regio's met een hoge bevolkingsdichtheid vormt echter een behoorlijke uitdaging, zowel vanwege de kosten voor grond en apparatuur als vanwege de tijdrovende procedures voor het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen en doorgangsrechten", aldus Jean-Maxime Saugrain, Corporate Vice President Technical van Nexans.

"Toch biedt innovatie op vlak van het design van luchtlijnen interessante alternatieven waardoor meer elektriciteit kan worden getransporteerd via de bestaande infrastructuur. De nieuwe technologieën bieden bovendien een hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid en er is dan ook echt sprake van een nieuwe start voor bovengrondse hoogspanningslijnen.”

Presentaties van technische experts bevestigden die stelling én benadrukten het belang van nieuwe geleiderontwerpen. Hiermee werken bovengrondse hoogspanningslijnen betrouwbaarder op hogere temperaturen en transporteren ze meer elektriciteit.


(Bert Belmans)