• 17/12/2013

Nieuw Noord-Brabants cleantechfonds investeert in duurzame energie

Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur, lanceert Cleantechfonds van provincie Noord-Brabant. Om onder meer innovatie rondom elektrisch busvervoer mogelijk te maken.

Trefwoorden: #Bert Pauli, #bus, #cleantechfonds, #energie, #noord-brabant, #transport, #vervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: BYD )

ENGINEERINGNET.NL -- Met het nieuwe fondsplan - waarvan uitvoering in handen is van BOM Holding - wil de provincie Brabant zich naar eigen zeggen richten op de combinatie van de drie kansrijke energieclusters zonne-energie, elektrisch rijden en slimme netwerken, naast elektrisch (bus)vervoer.

De bedoeling is jonge, innoverende ondernemingen en innovatieclusters tussen meerdere bedrijven financieel te ondersteunen.

Er wordt gestart met een budget van minimaal 12 miljoen euro dat revolverend zal worden geïnvesteerd. Dat betekent dat de leningen moeten worden terugbetaald, en dat de provincie haar verworven (minderheids)aandelen uiteindelijk weer verkoopt.

De opbrengsten kunnen weer opnieuw worden geïnvesteerd. Maar de provincie investeert nooit alleen. Van private investeerders en/of financiers wordt verwacht per project minimaal vijftig procent van de financieringsbehoefte in te vullen, in cash of in natura.

"In de toekomst wil de provincie verzekerd zijn van een betaalbare, betrouwbare en schone energievoorziening", aldus een mededeling. "Bovendien stimuleert het fonds de werkgelegenheid: naar verwachting worden circa 100 tot 300 (directe en indirecte) arbeidsplaatsen gecreëerd."


(Bert Belmans)