• 18/12/2013

ESA lanceert morgen ruimtetelescoop Gaia (+video)

Donderdagochtend vertrekt een door Arianespace aangestuurde Sojoez-raket vanaf de basis in Frans-Guyana om Gaia naar de ruimte te brengen.

Trefwoorden: #Arianespace, #ESA, #Europese Ruimtevaartorganisatie, #ruimtetelescoop Gaia

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET -- De lancering van Gaia is vanaf 10.12 live te volgen via de site van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

Deze reusachtige ruimtetelescoop gaat een heel nauwkeurige driedimensionale kaart maken van één miljard sterren in het Melkwegstelsel

Gaia legt tijdens een vijf jaar durende missie de positie, beweging, helderheid, temperatuur en samenstelling van sterren vast. De verwachting is dat Gaia ook talloze nieuwe hemellichamen, zoals asteroïden, exoplaneten en planetoïden, zal ontdekken.

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden methodes om trillende sterren te vinden en te karakteriseren in de enorme hoeveelheid aan gegevens die Gaia gaat produceren.

Gaia heeft twee telescopen, die een beeldsensor hebben met een resolutie van 1 miljard pixels. Dit maakt het mogelijk het Melkwegstelsel met een tot nu toe ongekende precisie in beeld te brengen.

Om deze telescopen heel stabiel te maken, ontwikkelde TNO een systeem dat met spiegels en een laser de kleinste afwijking in de stabiliteit van de telescoop signaleert. Ook verschillende soft- en hardware die gebruikt werden bij het testen van Gaia werden in Nederland ontwikkeld.

De driedimensionale kaart die Gaia ontwikkelt, helpt wetenschappers antwoord te vinden op vragen over de ontstaansgeschiedenis van dit sterrenstelsel en de rol die donkere materie speelt in het heelal.


(Lydia Heida)