• 23/12/2013

Haven Oostende creëerde al 300 nieuwe jobs in offshore windenergie

De haven van Oostende ambieert 'Energy Port' van België te worden. Dat lijkt alvast stilaan te lukken: er zijn al 300 permanente jobs bijgekomen die te maken hebben met offshore windenergie.

Trefwoorden: #cargo, #economie, #energie, #energy port, #martroye, #offshore, #oostende, #roto, #wind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Bedrijvendag )

ENGINEERINGNET.BE – De Oostende haven nam enkele jaren de strategische beslissing alles in het werk te stellen om uit te groeien tot de 'Energy Port' van België.

"Heel wat extra firma’s en bedrijvigheid werden aangetrokken, gaande van bedrijven actief in de verschillende onderdelen van de windmolens over het transport tot het onderhoud van de windmolens op zee", laat communicatieverantwoordelijke Laure Martroye weten.

"De aanpak en flexibiliteit in Haven Oostende blijkt aanstekelijk te werken in deze nieuwe sector. "

Het meest opvallende gevolg van de keuze voor de offshore industrie en meer bepaald voor het onderhoud van de windturbines, blijkt de toch wel spectaculaire stijging in tewerkstelling te zijn. De cluster telt nu al een kleine 300 permanente jobs.

Trafiekmatig vertaalt de bijkomende bedrijvigheid zich vooral in het aantal scheepsbewegingen en dan hoofdzakelijk door het dagelijks op- en afvaren van crew boten en werkboten.

De haven concentreert zich globaal op vier segmenten: roro, cruises, general cargo en de offshore windindustrie, maar 'met uitzondering van de offshore, was 2013 op maritiem vlak een moeilijk jaar'.


(Bert Belmans)