• 23/12/2013

Fruitteler ontwikkelt ventilator tegen vorstschade in bessenteelt

De nieuwe machine, die wel een miljoen euro aan omzetverlies kan voorkomen, trekt de belangstelling van tientallen Europese bedrijven.

Trefwoorden: #bessenteelt, #Fruitteler, #ventilator, #vorstschade

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia (Rasbak )

ENGINEERINGNET.NL -- De Gelderse fruitteler Frederik Bunt werd vanaf 2010 in drie opeenvolgende jaren zwaar getroffen door vorstschade, waarbij oogstverlies leidde tot een jaarlijkse inkomstenderving van ruim een miljoen euro bruto omzet.

Vandaar dat de teler van zacht fruit een machine ontwikkelde om zijn bessen, pruimen en bramen te beschermen tegen nachtvorst. Tussen het fruit staat nu een 8 meter hoge ventilator opgesteld die met veel kracht warme lucht naar beneden blaast. Hierdoor blijft het fruit in de nacht op de juiste temperatuur, plus 1º Celsius.

Het prototype van de ventilator werd ontwikkeld met een innovatievoucher en financiële steun van de provincie Gelderland. Er is nu één hectare met zacht fruit beschermd als proefproject. De volgende stap is de ventilator verder uit te testen, omdat elke nachtvorst anders is qua temperatuur, wind, vochtigheid en duur. Vraag is dan ook wanneer de ventilator moet draaien en hoe lang.

Bunt heeft inmiddels een patent op zijn systeem aangevraagd. Ook kreeg hij een nominatie toegekend voor de Rivierenland Innovatieprijs 2013.


(Lydia Heida) , braambessenplant)