• 24/12/2013

NMBS schrijft overheidsopdracht van 3 miljard euro uit

NMBS lanceert aanbesteding voor levering van nieuw dubbeldeksmaterieel voor geschatte contractwaarde van 3 miljard euro. "Dat moet leeftijd van ons materieelpark verjongen".

Trefwoorden: #dubbeldek, #economie, #etcs, #nmbs, #siemens, #spoor

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET - NMBS heeft een overheidsopdracht gelanceerd voor de levering van nieuw dubbeldeksmaterieel om de toekomstige reizigersgroei op te vangen. 'De waarde van het contract wordt geschat op zo’n 3 miljard euro, zo stelt het bedrijf in een mededeling.

Ter vergelijking: de tot nu toe grootste opdracht die de NMBS uitschreef was die voor de Desiro-stellen in 2008.

Toen ging het om een contract van aanvankelijk 1,5 en intussen 1,8 miljard euro, dat werd toegekend aan Siemens. Pittig detail: intussen eerder dit jaar riep de maatschappij de Duitse constructeur nog op het matje voor 'technische onvolkomenheden'.

De spoorwegmaatschappij had al een deel van zijn vloot – 630 rijtuigen – vernieuwd, maar trekt de verjongingskuur nu door én breidt tegelijkertijd het aantal zitplaatsen uit.

Concreet gaat het om een raamovereenkomst voor de levering van dubbeldekstreinen in de periode 2017-2025, goed voor in totaal zo’n 145.000 zitplaatsen.

Naast de verwachte toename van het aantal reizigers, moet de investering naar verluidt 'ook ademruimte geven aan de verzadigde Noord-Zuidverbinding'. Bovendien past het toekomstige contract ook in de doelstelling om al het rollend materieel tegen 2023 volledig uitgerust te hebben met het Europese veiligheidssysteem ETCS.

Geïnteresseerde producenten worden gevraagd zich kandidaat te stellen voor deelname aan deze opdracht.


(Bert Belmans)